I Čačanka u Pokretu „Slavica“ koji „oživljava“ Beograd

Nekada simbol borbenog duha iz istoimenog filma, „Slavica”  inspirisala je ime sada zapuštenog bioskopa na Karaburmi u Beogradu, ali i grupu studenata, kreativaca i građana da centar dešavanja iz bioskopa koji je zatovoren prenesu na njegovu okolinu. Jedna od članica ove grupe je i Čačanka Jovana Jovanović, koja je završila arhitekturu i živi u Beogradu.

unnamed (1)

Ovi mladi entuzijasti su u parku u Ulici Marijane Gregoran 62,  kroz seriju interaktivnih radionica na temu animacije, video radova, razgovarali i družili se sa sugrađanima.

Okupljeni sugrađani prisećali su se vremena kada su u svom kraju uživali u brojnim bioskopskim ostvarenjima, a mališani su se služili limunadom i hvatali mašine na pedale čijim okretanjem se mogla stvoriti bazična animacija sa Slavičinim likom, junakinjom prvog domaćeg posleratnog filma „Slavica“, po kojem je bioskop i dobio ime.

unnamed

Inače, ovu inicijativu pomogla je i javna platforma „Naš grad, naša scena“, regionalni projekat stvoren sa idejom da pruži podršku građanima da na kreativan način iskoriste otvorene prostore u svojim rodnim mestima.

Organizatori poručuju da bi njihov finalni čin bio obraćanje Gradu i istraživanje vlasništva objekta, ali ističu da je za to potrebno više snage u lokalu, odnosno masivniji odaziv građana koji bi aktivno učestvovali u borbi da Karaburma dobije svoj prvi kulturni centar.

unnamed

Оставите одговор