Društvo

ИАКО ЈЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ ПАПРЕНО, ЗА КВАЛИТЕТНУ ЗИМНИЦУ КУПАЦА ИМА!

КАДА ЈЕ ШПАЈЗ ПУН НЕМА ЗИМЕ!


Иако је воће и поврће у овој сезони поприлично скупо, пре свега због суше која је владала током летњих месеци, али и поскупљења пољопривредног репроматеријала и повећаних трошкова за наводњавање, они који су навикли да у зиму уђу са препуним полицама квалитетне зимнице, ни овога пута неће одустати од тога да за своје најближе обезбеде бар понеку теглу домаћег ајвара, паприке, корнишона или флашу млевеног парадајза.

Јерослав Јовашевић (50) из Прељине, који се већ неколико година бави производњом зимници по српској традиционалној рецептури, каже да је у овој сезони поврће и воће знатно поскупело, али да, без обзира на цене, и ове јесени влада солидно интересовање за зимницу. Они који су навикли да током зимских дана на трпезама имају „здравље из тегле“, упркос повећаним трошковима током септембра, ни овога пута се не одричу својих навика. Из пренапрегнутих кућних буџета ће, ипак, успевају да издвоје довољно новца да пазаре одређену количину зимнице.

Јерослав Јовашевић из Прељине: „Све је поскупело, али свака роба има своје потрошаче, па и ова домаћа зимница, иако је скупља него прошле године!“

-У овој сезони све је прескупо. Једино је јагода задржала прошлогодишњу цену, док је све остало било дупло, па чак и тродупло скупље. Правио сам сокове и џемове од јагоде, малине и кајсије… Најмање сам оставио сока од малине, јер је то воће било прескупо. Припремио сам и велику количину пастеризованих корнишона, паприке и ајвара. За мене сезона припремања зимнице још увек траје, сваког дана примам нове наруџбине од мојих сталних купаца. Често су то мање него обично, али посла има. На залихама имам довољно робе, јер се до сада нисам много бавио пласманом. Још увек свакодневно печем паприку и припремам ајвар, који је и даље најомиљенији међу мојом сталном клијентелом за куповину зимнице. Иако многи од њих неће пазарити уобичајене количине овог најцењенијег производа у нашој зимници, без обзира на његову цену, ајвар и даље солидно иде – тврди наш саговорник.

Јовашевић истиче да има два стална купца за које ради услугу припреме зимнице са њиховим репроматеријалом, тако да му је радни дан у потпуности испуњен.

Овај вредни домаћин из Прељине сокове од кајсије и вишње продаје по прошлогодишњој цени од 130 динара по литру. Сок од малине, који је прошле године био 170, ове јесени пласира по цени од 250 динара и на њему нема неке значајније зараде. По прошлогодишњој цени продаје и корнишоне – 130 динара по тегли, јер није било превеликих осцилација у набавној цени овог поврћа. У асортиману зимнице се налеза и барене или пастеризоване паприке (250 динара по тегли), као и млевени парадајз (200 динара по литру). Најскупљи је ајвар, који у зависности од тога да ли је од барене или печене паприке кошта 400, односно 800 динара по стандардној тегли:

-Поскупело је све, али је квалитет воћа и поврћа одличан, што је веома важно за производњу квалитетне и укусне зимнице. Јесам подигао цене, али, ипак, ове сезоне сам укалкулисао далеко мању зараду него прошле године. Има муштерија који не праве питање, када је реч о цени, али највише има оних који су раније наручивали по десетак и више тегли ајвара, а сада траже тек три-четири, јер за зиму, поред хране, треба припремити огрев, а и деца су пошла у школи, што је, такође, изискивало повећана улагања. И ја сам своју производњу прилагодио ситуацији, имам на лагеру 150 до 200 мањих тегли ајвара од печене паприке и 30 до 50 већих. Складиштио сам и педесетак тегли бареног ајвара, а ако буде потребе и у наредних 15 дана ћу се бавити паприком, како бих испоштовао наруџбине купаца.

Прошле године је Јовашевић у модернизацију своје производње зимнице у домаћој радиности инвестирао око 4.000 евра. Осим што је обезбедио одговарајући простор за рад, неопходну опрему и амабалажу, набавио је и савремену пасирку за воће и поврће. У овој сезони је купио и половну хладњачу за складиштење производа, у коју стаје од седам до осам тона робе.

Упркос савременом начину живота и индустријској производњи хране, како тврди Јовашевић, домаћа зимница је сачувала значајно место на нашим трпезама, јер се припрема од најквалитетнијег поврћа и воћа, по нашим старим, традиционалним рецептима.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.