Kultura

ISTORIJA SE NIJE ZAVRŠILA

„Orijentacija u 100 revolucija“, specifična mapa svih revolucija od 1917. do 2017.

ISTORIJA SE NIJE ZAVRŠILA

 

U subotu, 14. oktobra, u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u okviru izložbe „Uslovi zajedničkog razmišljanja – trilogiji o kapitalizmu, marksizmu i revoluciji“, predstavljen je i zajednički rad Bojana Đorđeva i Siniše Ilića

 

Nakon „Krize kapitalizma“ i „Diskretnog šarma marksizma“, dobili smo i treći deo izložbe Bojana Đorđeva, njegov zajednički rad sa Sinišom Ilićem „Orijentacija u 100 revolucija“, specifične mape svih revolucija od 1917. do 2017. godine. Pored postavljanja ovog rada, koji je zauzeo 100 metara kvadratnih  galerijskog prostora, izveden je i performans – akcija.

Performans – akcija ovim povodom podrazumevala je da nas autor uputi u hronologiju i sistematizaciju pokušanih revolucija u stogodišnjem periodu, od čuvene Oktobarske revolucije pa sve do naših dana. Rad predstavlja i političku artikulaciju ovih događaja i nastoji da to i materijalizuje, kao specifičnu mapu sveta na 100 kvadratnih metara.

I ovim radom umetnik je u potpunosti uspeo da kroz igru i interakciju sa publikom, čisto likovnim sredstvima iznese ideju i poruku svoje izložbe, da gledaoci nikako ne budu samo pasivni posmatrači u nastajanju jednog umetničkog dela,a ni pasivni posmatrači važnih društvenih zbivanja, da se istorija nije završila i da samo od nas zavisi kojim će tokom ići.

 

Dušan Darijević

Оставите одговор