Kultura

MARKSISTIČKA „TAJNA VEČERA“

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“

MARKSISTIČKA „TAJNA VEČERA“

Iz drugog ugla, pogled na performans „Diskretni šarm marksizma“, Bojana Đorđeva u okviru samostalne izložbe“Uslovi zajedničkog razmišljanja – trilogija o kapitalizmu, marksizmu i revoluciji“

 

Prošle subote u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ publika je imala neobčno iskustvo, aktivno je učestvovala u drugom delu trilogije Bojana Đorđeva, performansu nazvanom „Diskretan šarm marksizma“. Publika, kao i u ostalim performansima Bojana Đorđeva, po kojima je poznat u umetničkom svetu, nije mogla biti samo nemi posmatrač, već je morala da „kusa“ ono što je umetnik postavio na scenu – trpezu: servirane marsističke tekstove o klasnoj borbi i revoluciji. Jedno zgodno preispitivanje marksističke i revolucionarne prakse, ali i ideja koje su obeležile svet u prethodna dva veka. Šta nam te ideje i revolucionarna praksa danas znače u opštoj krizi kapitalizma kad se ne nazire svetlo na kraju tunela? U pauzi i odmoru od „teškog jela“ u „biblioteci“ se moglo predahnuti od ideoloških papirnih froncli“ uz pravo vino i fino meze, a sve to zgodno smešteno na police za knjige. Publika – učesnici ovog performansa, bili su umetnici, kustosi, gosti iz Beograda, đaci, običan svet, novinari.

Zapitao bi se neko, šta je u svemu tome umetničko, umetnost, sem „trućanja“ na davno prevaziđene (?) političke i društvene teorije. U tom grmu i leži zec. Bojan, kao iskusni performer i čovek pozorišta i pozorišne teorije, zna „caku“, odnosno ume da prevede priču sa naizgled običnog razgovora na društvene teme, na ozbiljan i odgovoran umetnički čin uz pomoć igre, koja nepretenciozno uvodi učesnike iz svakodnevnog, iskustvenog života na scenu i sa scene ih opet vraća u život sa novim iskustvom, sa katarzom i suočavanjem, da sami nalaze potencijalna rešenja na izazove krize kapitalizma, odgovore zašto su revolucije propale i ima li nade i alternative našim svakdašnjim mukama. Društveno odgovoran umetnički čin, koji traži odgovore, akciju. Publika i posle dva sata aktivnog učešća izlazi laka i preporođena, što zahvaljujući vinu, što novim saznanjima i jednom drugačijem pogledu na poznate ideje u potpuno novim okolnostima.

Ovaj performans je bio i igra i preispitivanje revolucionarnog potencijala. Očekuje nas novi izazov sa trećim delom trilogije „Orjentacija u sto revolucija“ – hronologija uspelih revolucija od 1917 do 2017. godine.

 

Dušan Darijević

Оставите одговор