Selo

ИСТРАЖУЈЕМО: ДА ЛИ ПОВЕЋАЊЕ ПРЕМИЈЕ ЗА МЛЕКО СПАШАВА МЛЕЧНО ГОВЕДАРСТВО СРБИЈЕ

ТРЕНУТНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ, БЕЗ СУШТИНСКОГ РЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА

Млечно говедарство Србије се годинама уназад налази на самој ивици пропасти. Откупне цене млека одавно стоје на истом нивоу и не могу да испрате трошкове производње, што је многе сточаре присилило да затворе своје фарме и одустану од овог вида производње. Овакво стање у области откупа млека најтеже подносе мањи произвођачи, који у стајама имају по пет-шест крава, па чак и они мало већи, јер не располажу великим количинама млека, тако да ће они слабо осетити повећање премије за млеко са седам на 10 динара по литру, које је најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Према званичним подацима, током 2002. године у Србији било је 1,2 милона грла крава и јуница. Данас их је три пута мање, јер се њихов број из године у годину константно смањивао. Домаћа производња млека полако, али сигурно пада на све „ниже гране“. Све је мање произвођача млека, а судећи према стању на терену, опстају само они „најкрупнији“, који имају одговарајући број крава и велике количине млека, на основу којих могу да рачунају на неку сигурну зараду. Озбиљно опада производња млека и све је мање пољопривредника који желе да се баве овим видом производње.

Када је о овом изузетно захтевном, а све слабије исплативом послу, и произвођачи млека у чачанском, али и суседном, краљевачком крају деле судбину својих колега у другим деловима Србије. И овдашњи сточари, првенствено они са мањим бројем крава, смањују или гасе своју производњу, а тек ту и тамо имамо ретке примере да неко од њих жели да повећа сточни фонд.

Ова година је изузетно тешка за све пољопривреднике који се баве сточарством због велике суше која је значајно умањила приносе гајених пољопривредних култура, које се користе за исхрану стоке. Осим са смањеним количинама житарица, зиму ће сачекати и са недовољним количинама кабасте сточне хране. Подбациле су ливаде, али и кукуруз за силажу, па се сви брину да ли ће бити у стању да одрже своје фарме.

Снежана Мајторовић из Жаочана, која се годинама бави производњом млека, истиче да је са муком одржавала фарму и претходних година, јер је откупна цена млека била годинама ниска, док су полако расли трошкови производње. Како оцењује, ова година је некако најтежа, јер су сви импути у сточарској производњи знатно поскупели:

Снежана Мајсторовић, Жаочани

-Имам шест крава, раније сам имала 11, док је супруг био жив. Тешко је одржати данас фарму крава, јер се годинама уназад није мењала цена млека. Предајем млекаџији сваки други дан по 150 литара млека. Сви трошкови су порасли, само је цена млека остала на 30 динара по литру. Ове године је ударила и суша, неће бити довољно хране за стоку, кукуруз је подбацио, силажа такође, баш као и ливаде, Сточари страхују да ли ће успете да исхране стоку ове зиме. И ја сам забринута. И концентрати су мниого скупи. Значиће ми и та три динара повећања премије да бар мало ублажим лошије ефекте жетве, али сматрам да би требало да нам повећају откупну цену млека бар за десетак динара, да и ми произвођачи млека коначно видимо неку вајду од свог рада.

Раде Станимировић из Самаила истиче да је суша додатно угрозила производњу млека, јер је проузроковала раст цена сточне хране.

-Имамо 15 врло квалитетних крава. Млеко прерађујемо у сопственој млекари. Цене сира и кајмака се годинама нису мењале, а константно расту трошкови производње. Ова година је још тежа, јер је значајно поскупела сточна храна. Много смо средстава уложили у сетву, а суша нам је преполовила род. Скупа нам је и нафта, а летину морамо да уберемо. Подизање премије за три динара практично не решава проблем у млечном говедарству Србије, све док не дође до поскупљења наших производа – истиче Станимировић.

Фарма породице Станимировић, Самаила

Произвођачи млека са којима смо разговарали сматрају да је просечна произвођачка цена литра млека 56,60 динара, тако да би откупна цена млека дефинитивно требала да се подигне. Наравно, поздрављају и напоре надлежних у држави да подигну премију за млеко, али та три динара по литру колико год да тренутно значе сточарима, према њиховој процени, не могу да реше кризу која је годинама присутна у млечном говедарству. Једино решење је, како сматрају, да се постигне договор са откупљивачима млека да они коригују своје цене бар за десетак динара, како би се приближили реалним трошковима производње.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.