Ivanjica Region

Ивањица: БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖИЛА 155 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖИЛА 155 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Пише Јелена Савић

Библиотека „Светислав Вуловић“ ће 30. децембра навршити 155 година постојања. Јубилеј је у зимским условима у Ивањици веома тешко достојно обележити, па је свечаност одржана 10. октобра у Дому културе.

После поздравне речи председника СО Ивањица, Владимира Бојановића, у име оснивача ове установе, на историјат Библиотеке укратко је подсетила директор Емилија Перуничић.

 Владимир Бојановић, Богдан Трифуновић и Емилија Перуничић 

У време када је основано читалиште у Ивањици, варош је имала 1148 становника а само њих 200 је знало писати и читати. Била је стециште читалаца новина и размењивања новости у вароши и ван ње. Налазила се у једној од просторија куће трговца Јовице Перишића и из тог периода је мало писаних података. Од 1912. године је под окриљем Ивањичког друштва „Јавор“. До Првог светског рата повећава књижни фонд и број читалаца. Током ратова је прекидала рад и поново отвара врата 1945. године. Тада је под окриљем Синдикалног већа. Касније је добила две просторије у улици „Мајора Илића“ и назив Народна библиотека и читаоница. Као самостална установа радила је до 1965. године а онда припојена Културном центру, касније Дому културе. Од 1984. године обе установе су у новој згради где су и сада просторије Библиотеке. Самостална установа је од 2002. године када је и понела име Светислава Вуловића, једног од првих академика овог краја. Сада има више од 60.000 књига, око 2000 читалаца и пет запослених. За свој успешан рад прошле године је добила Повељу Општине Ивањица.

  (фото: Ј.С.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.