Ivanjica Region

ОТВОРЕН ШАЛТЕР ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ

   

У УСЛУЖНОМ ЦЕНТРУ ОПШТИНЕ

ОТВОРЕН ШАЛТЕР ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ

     Ивањички предузетници било да тек почињу посао или желе да га унапреде, све потребне информације могу да добију у Услужном центру општинске управе. Шалтер за предузетнике отворен је прошлог седмице на основу потписаног споразума о пословно- техничкој сарадњи Привредне коморе Србије и локалне самоуправе. Досадашња изузетна сарадња је на овај начин само озваничена, истакла је директорка сектора за предузетништво у ПКС, Бранислава Симанић.

Бранислава Симанић, Момчило Митровић, Ана Лапчевић (фото: Ј.С.)

     -Идеја отварања шалтера је да Привредна комора постане доступан сервис предузетницима на локалу. Ту ће моћи да добију све врсте информација од значаја за пословање било да посао тек покрећу или желе да унапреде постојећи. Циљ нам је да пре свега информишемо о програмима подршке Републике. Ове године то су посебно подстицаји за младе и жене предузетнице. На шалтеру се могу добити и информације које се не тичу Привредне коморе али ћемо се потрудити да у року од 48 сати обезбедимо одговор односно упутимо коме да се предузетници обрате. Пројекат смо започели у београдским општинама, од 17 општина отворили смо их у 11. Показао се као користан и ефикасан сервис па смо одлучили да га проширимо у унутрашњости. Ивањица је једна од десет општина у којима отварамо шалтер“, рекла је Симанић.

     По речима председника општине Момчила Митровића, циљ локалне самоуправе је да помогне онима који су остали у Ивањици да покрену и даље развијају своје послове.

Шалтер за предузетнике (фото: Ј.С.)

     -Осим инфраструктурних пројеката који се спроводе да би се унапредила привреда морамо радити саветодавно и на едукацији становништва. Као локална самоуправа увек ћемо се трудити да помогнемо колико можемо. Наши сарадници из Привредне коморе ће обезбедити да будемо на листи приоритета где помоћ буде најпотребнија“, изјавио је председник Митровић.

     Број привредних друштава, предузетника у Ивањици, пре свега микро и малих, представља озбиљан потенцијал. Ту ради преко 8.000 људи и зато их треба додатно подржати, истакла је директорка Регионалне Привредне коморе Ужице, Ана Лапчевић.

     -Регионална комора кроз свакодневне контакте са привредницима ослушкује шта су најчешћа питања, изазови и дилеме. Уочили смо да се најчешћа питања односе на информације у вези са започињањем посла, шта урадити да он крене, затим подстицајна средства, субвенције и комуналну инфраструктуру. Циљ нам је да се превазиђе институционална баријера и да се питања поставе у директном контакту“, истакла је Лапчевић.

     У Ивањици је укупно 1837 активних предузетника. Највише их је у секторима: трговина на велико и мало, прерађивачка делатност, складиштење и везе, услуге смештаја и хране, пољопривреда. Да ће им овај шалтер много значити за будуће пословање потврдили су и само предузетници. Александар Радоњић, који годину дана има свој биро за пројектовање и консалтинг, каже да су до сада биле углавном доступне све информације у општини осим оних у вези са средствима подршке. Конкретни подаци о подстицајним, кредитним средствима од великог су значаја и за сектор пољопривреде који се интензивно развија, посебно прераду хране, нагласио је овом приликом Зоран Радовановић, директор Предузећа за производњу и консалтинг Флорива доо Радаљево.

Ј. С.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.