Region

IZ BEOGRADA DOŠLA U UGRINOVCE DA GAJI BOROVNICE

Privučena krajolikom Mesne zajednice „Ugrinovci“, ali i velikim subvencijama koje Opština Gornji Milanovac već treću godinu zaredom pruža poljoprivrednim proizvođačima, Aleksandra Krčmar iz Beograda je odlučila da se nastani u Ugrinovcima i započne posao uzgoja borovnica. Poučena iskustvom da je domaće najbolje, odabrala je „Superiorove“ sadnice borovnice, a pre toga odlučila se i za uzgoj pčela.


-Kod komšije sam brala maline i borovnice i tako sam slučajno došla na ideju da i ja imam svoj zasad. Gornji Milanovac važi za jako dobru opštinu što se tiče davanja subvencija. Na samom početku pripremila sam zemljište, odabrala sadnice, pre sve toga sam uzela pčele, za koje isto dobijam subvencije po broju košnica, što puno znači u ovom periodu kad bagrema nije bilo. Prezadovoljna sam, jer sam od opštine Gornji Milanovac dobila subvencije i za navodnjavanje i sadni materijal, za sve što je moglo, a takođe, odlučila sam da borovnice i osiguram – kaže Aleksandra.

Predsednik Opštine Dejan Kovačević sa svojim saradnicima posetio je Aleksandrinu plantažu borovnica i izrazio zadovoljstvo njenim radom i trudom, ali istaka i da je ponosan što je, zahvaljujući dobrim uslovima koje opština Gornji Milanovac pruža poljoprivrednim proizvođačima, Aleksandra odlučila da se iz Beograda okrene životu na selu i bavljenju voćarskom proizvodnjom. Ona se danas, već treću godinu za redom, može pohvaliti bogatim rodom borovnice, koji dostigne i do tri tone. Kako kaže, jedina mana je nestalna cena prve kategorije borovnice, koja zahteva posebnu negu.

-Sve u svemu zadovoljna sam, neophodno je mnogo truda, ali onaj ko hoće da radi, može da zaradi. Trenutno ima manjak radne snage, ali svako ko dođe kod mene, tu i ostane – kaže Aleksandra.

Podsetimo, Opština Gornji Milanovac, najuspešnija je opština u podsticanju ruralnog razvoja. Sa subvencijama od 50 miliona dinara, dobrim uslovima prilikom osnivanja zadruga i ulaganjima u osiguranje useva i plodova, sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača koji se odlučuju na pokretanje i proširenje proizvodnje voća, povrća i stočnog fonda.

Izvor: KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE GM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.