G.Milanovac Grad Kultura Region

Изложба „Сан о слободи“ Весне Петровић 18. јануара у Горњем Милановцу

Културни центар Горњи Милановац представиће у уторак, 18. јануара, у Модерној галерији изложбу радова „Сан о слободи“, Весне Петровић, академске уметнице из Чачка. Отварање изложбе је у 18 сати.


Завршила је Дизајнерску школу, а потом и Факултет примењених уметности и дизајна, одсек текстила у Београду. Члан је УЛУПУДС-а. Учествовала је на више од 100 запажених изложби, од којих су најзначајније: Октобарски салон, Мајска изложба УЛУПУДС-а, IV Пролећни анале, Међународни бијенале минијатуре…
Самостално излаже од 1993. године и до сада је излагала у Ивањици, Чачку, Пријепољу, Косјерићу, Београду, Златибору, Пироту, Палама (Република Српска) и Горњем Милановцу.
Добитник је Годишње награде УЛУПУДС-а за ставаралаштво 2000. године.

САН О СЛОБОДИ
Слобода, пуна слобода, то је сан коме понајчешће није суђено да се оствари, али јадник је сваки онај ко га никад није сањао.
Иво Андрић

Човек полако, неосетно утања у сопствену неслободу… Не знам када сам постала свесна тога, али од тада сам спознала и своје незадовољство. Слобода у мислима, говору, слобода кретања, дружења и празнина… Клопка у коју сам упала ме је учинила незадовољном особом. Искуство са карантином, полицијски час, и приватна ситуација која ми је додатно онемогућила кретање, само су поспешили та осећања. Требало је пронаћи излаз, а за то је било потребно много снаге, али и храбрости. Срећом, постоје људи, ПРИЈАТЕЉИ, који су ту да бодре, дају подстрек, али и у шали да припрете… Онда сам поново почела интензивно да сликам. То је био мој вид ослобађања, бег у даљине.
Назив изложбе „Сан о слободи“ је дошао спонтано. Вратила сам се давнашњој љубави у ликовном изразу, а то је апстракција, за коју мислим да је најслободнији од свих праваца. За годину дана интензивног рада дошло је до одређених „померања“ у раду, али то је све изложено, као приказ једног кратког пута, који је последица дугог периода пре њега.
И ето, Пред вама је моја борба са собом, моје унутрашње биће… Овде су уткане године, много размишљања и много бола. Ово је мој дуг најближима, мојим пријатељима… Да ли ће вам бити блиско или не, не знам? Али то сам ја. Сликам, дакле постојим.
Весна Петровић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.