Ivanjica Region

ПЕХАРИ ОТИШЛИ У ПРИЛИКЕ И РАШКУ

-Победници Сабора (фото: ДК Ивањица) 

     Најуспешнији међу 22 такмичара 27. Сабора двојничара и старих инструмената Србије, одржаног прошле недеље на Јавору, били су двојничар двојничар Предраг Николићиз Прилика код Ивањице и инструменталиста Љубо Мијајловићиз Рашке на дугој свирали. Они су, по оцени жирија, најбоље извели  одабрану песму и коло. Уз пехаре, награђени су и продуженим викендом у хотелима „Мона“ на Кушићима и „Президент“ у Ивањици.

     У категорији млађих извођача прво место међу инструменталистима освојио је дует Јован и Богдан Младеновићиз Ражња свирајући на фрули.

      Међу двојничарима друго место је припало Радославу Арсенијевићу из Јовановца, а треће Радославу Станићу из Пљеваља.

     Од извођача на старим инструментима, друго место у старијој категорији освојио је гуслар Вук Пантовићиз Сјенице, а у млађој његов суграђанин, такође гуслар Лазар Терзић. Треће место међу инструменталистима припало је фрулашима и то у старијој категорији дуету Миро Ђоковић и Миливоје МарковићизКраљева, а у млађој Вуку Дреновцуиз Јовановца код Крагујевца.

     У стручном жирију били су: професор етномузикологије Дејан Чекановић, музички продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професор музичке културе Александар Митровић из Ивањице.

     Ову традиционалну манифестацију организују: ивањички Дом културе, МЗ Кушићи и ОШ „Мајор Илић“ под покровитељством Општине Ивањица и финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

     „Звуци двојница, фруле, гусала и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију. По 27. пут окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Посебно радује учешће младих свирача који на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије“, поручују организатори.

     У ревијалном делу посетиоце манифестације забављали су мушка певачка група „Оморика“ и хармоникаш Лука Видаковић из Ивањице.

                                                                                                             Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.