G.Milanovac Region

За пројекте у области културе 5,5 милиона динара

За пројекте у области културе 5,5 милиона динара


На 27. седници Општинског већа Општине Горњи Милановац, пред већницима су се нашле 24 тачке, које су једногласно усвојене. Директори јавних установа известили су присутне о раду и поднели финансијске извештаје за 2021. годину. Једна од тачака било је и rразматрање Правилника о суфинансирању енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова на територији општине.


-Општина Горњи Милановац, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, већ другу годину за редом спроводи пројекте енергетске санације стамбених објеката, како индивидуалних, тако и колективних. Новина од ове године је издвајање средстава за уградњу соларних панела, па ће за ту намену бити издвојено више од два милиона динара, од укупних 15 милиона који су опредељени за програм спровођења мера енергетске ефикасности. Уколико интересовање грађана за соларне панеле буде велико, буџет ће се у наредним годинама увећавати. Правилник је на предлог ресорног министарства, нешто измењен у односу на прошлогодишњи и ми смо га данас усвојили. Одмах ћемо расписати конкурс за фирме које ће санирати објекете, а потом и за крајње кориснике који желе да замене столарију, фасаде и кровове, или да уграде соларне панеле. Рад на енергетској ефикасности је дугорочни план за будући период, како бисмо уштедели енергију која на светском тржишту постаје све скупља – рекао је председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.
Размотрен је и Предлог решења о избору програма удружења из области културе и расподели средстава из буџета општине за њихово суфинансирање у 2022. години.
-За пројекте културе је издвојено 5,5 милиона динара. Подржано је 19 пројеката. Највећи део, од 1.600 000 динара, намењен је Српском фестивалу светске музике, чије је одржавање усклађено са обележавањем Дана општине. Значајна средства су добила и остала удружења, а издвојио бих КУД „Шумадија“, као чувара и заштитника традиције и културе општине Горњи Милановац и читаве Србије, чији смо програм подржали са 800.000 динара – каже Ковачевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.