G.Milanovac Kultura Region

ИЗЛОЖБА У ДУБИНАМА ПРОВИНЦИЈЕ ГОСТУЈЕ У МУЗЕЈУ РУДНИЧКО – ТАКОВСКОГ КРАЈА

Изложба Народног музеја у Чачку У дубинама провинције отворена је у среду 15. новембра, у Музеју рудничко – таковског краја и може се посетити до 18. децембра у Галерији музеја у Горњем Милановцу. Изложба гостовањем у Горњем Милановцу завршава свој излагачки пут за ову годину, након Чачка и Београда.

Посетиоци могу да се на интересантан и несвакидашњи начин упознају са античким и савременим наслеђем Града Чачка. Изложба мења перспективу античког и савременог, али и осветљава нови вид музејске интерпретације и заштите нашег наслеђа.   Атмосфера изложбе води публику на метафизичко путовање у временске дубине прошлости данашњег Чачка, некадашњег насеља римске провинције. Објединујући фотографске кадрове, поетски израз, слике, цртеже и непосредне античке фрагменте, изложба повезује временске дубине античког и савременог простора Града Чачка, имагинарног и стварног.

Модели, односно садашњи становници, заједно са археолошким и архитектонским детаљима, декоративним и употребним предметима из Античке збирке Музеја у Чачку, стварају визуелни амбијент у коме су замагљене разлике између прошлости и садашњости, живота и уметности.

Одрази стања духа античких и савремених становника налазе се у фокусу прве тематске целине изложбе под називом Осећање увек ново, а оно које се не мења… Осећања осцилирају од туге и наде, напетости, ишчекивања, па до сугестивне тишине, телесног и духовног удаљавања.

Циклус Изгубљени фрагменти, а они које време спаја…посвећен је археолошким фрагментима односно археолошкој супстанци преплављеној памћењем. У овом сегменту изложбе осветљавају се детаљи, мотиви, урези, ожиљци присутни на античким фрагментима, али се и руше границе између живог и неживог, тела и скулптуре…

Сведени амбијент данашњег Чачка доминира у последњој целини под називом У тако неумољивом времену…На фотографијама су препознатљиви архитекстонски детаљи и елементи данашњих  грађевина Чачка у античком контексту изложбе.

Координатор изложбе је Слободан Богојевић, конзерватор који је заједно са Иваном Ђуровићем, ликовним уметником радио на концепту изложбе, припреми каталога, текстова и лирских форми. Аутори фотографија су Бојан Пајић и Иван Ђуровић који је и аутор акварела и насловне стране изложбе.Кустос античке збирке је Александра Гојгић, археолог која је заједно са Ђуровићем и Богојевићем радила на концепту фотографија и поставци изложбе. Дизајн изложбе потписује Милош Вук Алексић. Модели на изложби су Емилија Милевић, Милена Наранчић, Марија Пешић, Вук Васовић, Марко Вујошевић и Жарко Мијаиловић.

– Нудећи другачију димензију уметничког доживљаја, кроз атрактивни приступ и нов начин размишљања ова изложба зрачи не само на своје непосредно окружење већ и много даље. Посетиоцима нуди авантуру духа кроз стваралачку игру. Овом изложбом желели смо да сликом и причом о античком Чачку откријимо позната места и делове града који имају симболичан значај, пулсирају енергијом и ритмом чинећи богатство савременог живота – истиче Делфина Рајић, директор музеја у Чачку.

Изложба ће кроз читав месец свог излагања у милановачком музеју омогућити посетиоцима спознају античког Чачка на несвакидашњи начин, посредством нарочитог уметничког доживљаја изложеног.

М.Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.