ЈАГОДЕ
Zdravstvo

Јагоде јачају имуни систем и топе сувишне килограме


ЈАГОДЕ
ЈАГОДЕ, фото: Ча глас

Извор: РТС

Осим награде за непце у виду свеже цеђеног сока, воћне салате или ароматичних, зрелих плодова без икаквих додатака, јагоде су право богатство за организам. Корисне материје којима обилује ово воће јачају имуни систем и топе сувишне килограме.

Осим што су веома укусне, јагоде су богат извор важних састојака. Према речима стручњака, у питању је воће које би требало да се налази на тањиру свакодневно.

Редовно уживање у јагодама веома брзо се може исплатити захваљујући благотворном дејству на здравствено стање.

Препоручених пет порција свежег воћа или поврћа сваког дана за многе је недостижан циљ. Додавање свежих јагода на дневни мени, у виду свеже цеђеног сока, воћне салате (без шећера) или без икаквих додатака, одличан је начин да помогнете имуном систему и „супротставите“ се вишку килограма.

Јагоде садрже бројне корисне материје са Ц витамином на челу групе. Богат су извор фитонутриената и антиоксиданата који чине прву линију одбране од слободних радикала.

Верује се да су антиоксидантна својства јагода у тесној вези са њиховом јаркоцрвеном бојом.

Слободни радикали оштећују ћелије и доприносе развоју многих врста рака.

Осим веома важног витамина Ц, ово воће одличан је извор витамна К, мангана, као и фолне киселине, калијума, рибофлавина, витамина Б5, Б6, бакра, магнезијума, и омега три масним киселинама.

Захваљујући таквом саставу, бројне су користи јагода, ипак, оне су веома осетљиве и брзо се кваре па се у кућним условима могу чувати највише два до три дана.

Током сезоне, то није велики проблем, међутим током године мора се прибегавати замрзавању, што уништава многе, ако не и све корисне састојке.

При куповини требало би повести рачуна о томе да плодови не буду ни зелени, нити пак презрели.

За разлику од осталог воћа, јагоде не сазревају додатно уколико су убране недовољно зреле. На тај начин наградићете организам здравом храном а непце укусном посластицом која на високим температурама лепо освежава.

Као и друго воће, јагоде оперите темељно пре него што их припремите за јело или одложите у фрижидер или замрзивач. Плодови на којима има буђи баците одмах како се не би покварила већа количина.

Јагоде би требало чувати у фрижидеру у покривеној чинији, али не много дуго, већ их појести уз сласт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.