Selo

ЈАК МРАЗ ПРОШЛОГ ВИКЕНДА „ОБРАО“ ВОЋЊАКЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

Јак мраз је прошле суботе „обрао“ воће у многим крајевима Србије. Велику штету од пада температуре током ноћи између петка и суботе претрпели су и воћари Моравичког округа. За сада још увек није познато за колико ће бити умањен род појединих воћних култура, али је сигурно да су причињене велике штете засадима малине како у ивањичком и ариљском, тако и у чачанском и драгачевском крају. Велика оштећења мраз је нанео и шљивицима који су овог пролећа одлично понели, као и кајсији, вишњи, трешњи, боровници, па чак и јабуци, тако да се од производње воћа у овој години не може много очекивати, па чак и у случају да од сада, па све до краја сезоне владају идеалне временске прилике.Мраз „спржио“ чак и лишће ораха

– Ниска температура је оштетила воће на подручју Крагујевца, Краљева, Чачка, Ивањице, Ариља, а добрим делом и у Драгачеву. Произвоћачи малине су готово у читавом ивањичком крају лоше прошли. Мраз је обрисао све пред собом, а оно што је од малине остало неће имати добар квалитет, нити одговарајући принос. Малина је била у фази најинтензивнијег пораста родних гранчица. Влажан снег који је падао средином прошле седмице је изломио много родних гранчица. Мраз је додатно угрозио ову културу, па је сада малина полуповијена због оштећења од леда, тако да неће моћи нормално да расте, а чим не може да постигне дужину драстично ће бити и умањени приноси. У Ариљу и Ивањици мраз је стегао већ од поноћи, с петка на суботу и трајао до шест, седам сати ујутру, тако да је сасвим разумљиво што су засади воћа претрпели велика оштећења – рекао је за наш лист др Александар Лепосавић из чачанског Института за воћарство.

Др Лепосавић сматра да је овога пута дефинитивно затајила хидрометеоролошка прогнозно-извештајна служба која није одрадила свој посао, јер није објавила да ће температура пасти на четири и по, па чак и пет степени Целзијуса испод нуле, како би се пољопривредници на основу њиховог упозорења организовали и заштитили своје воћарске културе од мраза. За суботу је било објављено да ће температуре током ноћи бити највише један степен испод нуле. Има воћара који су реаговали током ноћи, јер су препознали опасност од мраза, па су све до јутра палили сено и пиљевину и димом штитили своје воћњаке од мраза. Било је и оних који имају системе за орошавање (антифрост системе), па су их укључили и тако избегли штете од измрзавања, али је реч о изузетном малом броју воћара.

Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малине Србије, истиче да је мраз нанео велике штете воћарима ивањичког и ариљског краја. Поред малине, велика оштећења од мраза, како каже, уочљива су и на  коштичавом воћу.

– Тежак и влажан снег, који је падао прошле среде, поломио је много великих ластара и тиме значајно оштетио малињаке ивањичког и ариљског краја. Мраз  је само додатно погоршао ситуацију. То је сасвим видљиво, а колико су малињаци оштећени знаће се тек за десетак до 15 дана, а посебно кад стигне берба, када ћемо коначно моћи да сагледамо колико су умањени приноси. Сматрам да би сада било сувишно да малинари издвајају додатни новац за неке агротехничке мере које би, можда, умањиле штету, а и то је дискутабилно, јер ће на тај начин само увећати трошкове производње – објаснио је Радовић. Он је, такође, додао да је ове године производња малине у старту редукована за око 25 процената, јер су многи произвођачи искрчили малињаке због лоше економске рачунице.

Доња Глеђица испод Голије, оштећени засади шљиве и вишње

Миле Тица, познати чачански воћар и произвођач ракије, каже да му је мраз збрисао два хектара шљиве у Прислоници, док су воћњаци у Пријевору прошли без оштећења.

Степен оштећења воћарских култура од мраза се разликује у зависности од локалитета, тако да ће и последице бити веће или мање.

Измрзла и боровница

Осим воћу, мраз је причинио штете и на кукурузу и кромпиру, али ће се, како процењују пољопривредних стручњаци, ове културе добрим делом опоравити.

В. С.

Фото: Архива саговорника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.