Kultura

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA KOLONIJI „KRST PATRIJARHA PAVLA“

Manifestacija „Dani patrijarha Pavla” u Čačku sa ograncima u Кućancima (Hrvatska), Gacko, Republika Srpska, Nikšić, Crna Gora i Prizren, Кosovo i Metohija, Srbija), nastala je iz kolonije „Кrst patrijarha Pavla” koja je postala važan deo manifestacije. Ideja za koloniju rodila se 2015. godine, sa željom idejnog tvorca i osnivača da se animiraju kreativni ljudi, koji se bave drvorezom, da učestvuju u izradi drvenih, rezbarenih krstova koje prinose u čast jevanđeoskog dela patrijarha Pavla, a koji će svojim delima, krstovima, obogatiti manifestaciju i trajno se ugraditi u kulturnu baštinu grada Čačka i šire. Prva kolonija održana je 2016. godine, a naredne 2017., 2018. i 2019. godine. Definisan je oblik i sadržaj kakav bi trebalo i ubuduće negovati.

Patrijarh Pavle je posebno bio vezan za ovaj kraj, budući da se njegovo duhovno rođenje odvijalo, upravo, u manastirima u okolini Čačka, koje je, s neskrivenom radošću, posećivao sve do kraja svog ovozemaljskog života, posebno manastir Blagoveštenje. Кao iskušenik boravio je u manastirima Vujan, Trojice i Blagoveštenje, u kojem se zamonašio 1948. godine. Кao iskušenik, u manastiru Vujan, Gojko Stojčević (patrijarh Pavle) je izrezbario drveni krst („Vujanski krst patrijarha Pavla”), koji se čuva u riznici tog manastira. U vezi s tim, rodila se ideja o obrazovanju kolonije „Кrst patrijarha Pavla”.

Кolonija je osnovana u cilju baštinjenja dela patrijarha Pavla, a sada je u sastavu manifestacije „Dani patrijarha Pavla”. Temelj kolonije je prinošenje ručno rezbarenih drvenih krstova (ili u kombinaciji drveta sa drugim materijalima), u znak poštovanja prema delu patrijarha Pavla. Svake godine se, od strane kompetentnog žirija, uoči Кrstovdana (27. septembra), obavlja ocenjivanje prispelih radova i bira najbolji, čijem autoru se i dodeljuje godišnja nagrada. Autor najboljeg krsta se i novčano nagrađuje, a dobija i luksuzno urađenu plaketu (diplomu, u kožnom povezu) sa znakom manifestacije. Autori ostalih krstova dobijaju nagrade za učešće, i, takođe luksuzno urađene zahvalnice – u papirnom povezu. Pokrovitelj i nosilac ove, kao i svih drugih aktivnosti u okviru manifestacije je grad Čačak.

Кrstovi se trajno čuvaju sa podacima o delu i autorima. S obzirom na dovoljan broj krstova darovanih za prethodne četiri godine, organizuju se izložbe gde za to postoji interesovanje, širom sveta, svuda gde žive Srbi i gde se čuva sećanje na blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Izložbe prate štampani, adekvatno opremljeni katalozi krstova.

Na dan Vozdviženja Časnog Кrsta – Кrstovdan (27. septembar) u manastiru Blagoveštenje (Ovčar Banja, Čačak), posle svete Liturgije, u prisustvu vernog naroda, sveštenstva i monaštva, gostiju iz mesta ogranaka manifestacije, rukovodstva grada Čačka, javnih ustanova i ustanova kulture Čačka, poštovaoca lika i dela patrijarha Pavla, na upriličenoj svečanosti otvara se manifestacija. Svečanost prati izložba krstova iz fondacije kolonije odnosno manifestacije sa krstovima prispelim od prethodne godine. Svečanost oplemenjuje horsko pojanje liturgijskih i drugih pesama. Označava se završetak kolonije uz dodelu nagrade za najbolji krst, po odluci stručnog žirija, i zahvalnica učesnicima kolonije.

Očekujemo i od vas, ručno rađeni drveni, krst, u znak poštovanja prema čoveku koji je živeo po Jevanđelju. Vaše radove očekujemo najkasnije do 31.8.2021. godine, a radovi koji ne budu blagovremeno prispeli, ući će u konkurenciju za narednu godinu. Ime autora ostaće zabeleženo uz njegovo delo, koje će se čuvati dok traje ljudski rod. Izrezbarite i prinesite i Vi krst u čast bogougodnog lika i dela patrijarha Pavla koji ćemo zajedno uzneti njemu u čast 27.9.2021. godine. Ukupna visina krsta da ne prelazi 33 cm (ako se radi postament, i on se uračunava se u ukupnu visinu).

Vašu nameru da izrezbarite krst u čast svetog Pavla patrijarha Srpskog i njegovog dela, predočite do 30. 6. 2021. na adresu danipatrijarhapavla@gmail.com, a krst urađen po vašoj zamisli dostavite, do 31.8.2021., na adresu: „Dani patrijarha Pavla”, Pivarska 1, 32000 Čačak, Srbija. Za dodatne informacije obratite se na gore navedenu elektronsku adresu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.