Kultura

JEDNE NOĆI U „SIGURNOJ KUĆI“

indexPozorišna kritika

JEDNE NOĆI U „SIGURNOJ KUĆI“

O izuzetnoj predstavi „Trag ljudskih zuba“, po tekstu Mirjane Ojdanić, u produkciji Centra za kulturu Požarevac i izvođenju Narodnog pozorišta „Milivoje Živanović“ iz Požarevca

 

Zahvaljujući saradnji Doma kulture Čačak i Centra za kulturu Požarevac, a pre svega Baćku Bukumiroviću, pozorišnom amateru, koji predano godinama sarađuje sa kolegama iz Požarevca, pozorišna publika je u vreloj avgustovskoj večeri, u petak, 4. avgusta, imala priliku da na otvorenom (bašta Doma kulture) vidi sjajnu predstavu požarevačkih amatera na izuzetnu društveno aktuelnu i bolnu temu – nasilje nad ženama.

Drama Mirjane Ojdanić „Trag ljudskih zuba“ o dve žene i njihovoj provedenoj noći u „sigurnoj kući“ postavljena je na scenu još 2008. godine, ali se iz raznih razloga nije zadržala na repertoaru. Nedavno je predstava obnovljena i blista u punom sjaju, zahvaljujući briljantnom izvođenu, pre svega, odlične Vesne Rajković, u ulozi neobrazovane žene sa sela koja nosi svoj krst kako zna, ume i kako je naučila i Snežane Mandrašević, koja je dobro iznela lik obrazovane žene, koja i pored svoje emancipovanosti nije u potpunosti sposobna da se samostalno izbori sa nasiljem u porodici, ali se bori i traži sreću i mir za sebe i svoju bebu.

Drama Mirjane Ojdanić je dokumentarna slika naše bolne društvene stvarnosti, sastavljena iz niza autentičnih priča i događaja, ozbiljna kritika savremenog srpskog društva i kulturoloških modela ponašanja. Kritika savremenog braka i porodičnih i muško-ženskih odnosa, ratničkog pogleda na svet i život, koji u ženi ne vidi ljudsko biće, već plen i objekat za iživljavanje. Hrabra predstava, koja kroz priče dve žene upropašćenih života stvara istinsku sliku o Srbiji unakaženoj ratovima, siromaštvom, tranzicijom, nasleđenim društvenim i porodičnim odnosima, o društvu koje se raspada u nasilju. Ovakav tekst, „natopljen“ dokumentarnošću nosi i niz opštih mesta i stereotipa, ali su vrsne glumice ipak uspele da na scenu prenesu sirovu i presnu životnu dramu, koja jednako pogađa i one koji su u svemu različiti.

Činjenica da se u Srbiji nije ništa promenilo od 2008. Godine, kada je napisana drama „Trag ljudskih zuba“ je izuzetno zabrinjavajuća stvar, a u ovoj godini nasilje nad ženama je eskaliralo u svom najbrutalnijem vidu. Umetnost ne može zaustaviti nasilje, ali aktuelizacija ovakvih društvenih problema može doprineti jačanju svesti u kakvom društvu živimo i traženju rešenja da se nešto promeni. Problemi su takvi da nema više zatvaranja očju nad nasiljem i može samo radovati da je publika u Čačku, mahom ženska, frenetičnim aplauzom pozdravila aktere predstave „Trag ljudskih zuba“, koja zaslužuje da se igra što češće širom Srbije, kako u malim sredinama, tako i u velikim gradovima. Svima nam je potrebna istinska sigurna kuća.

 

Dušan Darijević

Оставите одговор