Kultura

KULTURNI RETROVIZOR 2017

KULTURNI RETROVIZOR 2017
Izbor najboljih i najzanimljivijih kulturnih događaja u Čačku 2017. godine.
Događaji su birani i sagledani isključivo iz ugla i po ukusu i afinitetu autora teksta, predstavlaju lični izbor, a ne opštu sliku stanja i analizu rada institucija, ustanova, grupa i pojedinaca. Ovo je samo jedan od mogućih izbora.

Kad kroz svest, makar površno preleti film i sećanje o 2017. godini u Čačku na polju kulture, prva asocijacija je mnoštvo događaja. U nekim periodima godine, dešavalo se da u nekim sedmicama imamo u jednom danu i nekoliko pažnje vrednih događaja. Ako u celini sagledamo sliku, gotovo svi segmenti kulturnog života i delovanja su zastupljeni, vidan je i napredak u pogledu produkcije, izboru i kvalitetu programa, tehničkoj realizaciji, a posebno raduju uspesi lokalne produkcije i autora i stvaralaca iz Čačka. Radilo se dosta i na edukaciji mlađih naraštaja, a bilo je i veoma posećenih programa. Pohvalu zaslužuju sve institucije kulture, udruženja građana i aktivni pojedinci.

KNJIŽEVNOST I IZDAVAŠTVO

Poseban kulturni fenomen i izdavački trijumf su nove knjige čačanskih autora u ovoj godini. Savo Stijepović je, nakon dve zbirke pesama, dva romana i dva broja časopisa „Gradac“ (gde se pojavljuje kao priređivač izdanja), a broj 201 /202 ovog eminentnog časopisa o Džeku Keruaku izašao je u ovoj godini, objavio i svoj treći roman „Sredozemlje“, ovenčan Deretinom nagradom. Roman je sa velikim uspehom imao i svoju promociju u Beogradu i Čačku.
Najveća književna nada, ne samo u Čačku, već u Srbiji i regionu svakako je Jelena Ćuslović, autorka čudesne knjige priča „Snovi za budne“, objavljene za beogradsku izdavačku kuću „Ammonite“. Knjiga prvenac,  autorke koja obećava veliki književni uspeh u budućnosti. Svakako, ne treba zaboraviti ni najpoznatijeg i najuspešnijeg čačanskog pisca Vladana Matijevića, koji nas je u ovoj godini obradovao novom-starom knjigom „R.C. Neminovno“- nova verzija, dopunjenog i delimično izmenjenog romana iz polovine devedesetih, sada u novom ruhu, u izdanju „Lagune“.
Treba pomenuti nove pesničke knjige Živorada Nedeljkovića i Ane Ranđić, kao i međunarodno književno priznanje Mići Milovanoviću („Srebrni vitez“, Rusija).
Poseban fenomen je još jedno uspešno izdanje Disovog proleća, u organizaciji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, koja je u ovoj godini dočekala i početak gradnje nove zgrade biblioteke na mestu nekadašnjeg Doma JNA. Sve pohvale za inovativne segmente u okviru programa Disovog proleća, posebno za izdavačku delatnost, ali i za edukativne programe za decu i mlade i za stručne, bibliotečke teme i razgovore.

MUZIČKI PROGRAM

Muzički program, čini se nikad bolji i uspešniji. Brojni koncerti i festivali različitih muzičkih žanrova. Posebno raduje izuzetno dobar i kvalitetan program Doma kulture. Ne samo kao koncert, već i kulturni događaj godine je koncert svetski poznatog violiniste Nemanje Radulovića i pratećeg orkestra sastavljenog od muzičara iz više zemalja. Koncert koji će se svakako dugo pamtiti, a publike je bilo iz mnogih srpskih gradova, karte mesec dana unapred prodate. Svakako treba izdvojiti i izuzetno kvalitetne koncerte Amire Medunjanin i Masima Savića, a posebna  poslastica su bili letnji, avgustovski koncerti na Gradskom trgu, u organizaciji Doma kulture: nastup Jazz orkestra RTS-a (BIG BAND RTS-a) i beogradskog rok sastava E-PLAY. Jedan od najuspešnijih letnjih koncerata je svakako nastup još jednog međunarodnog sastava TRIO SVETI na Festivalu ambijentalne i etno muzike „Karusel“.
Pored pomenutog festivala, „PRIČE“ i „DUK-a“, sviralo se po kafićima i klubovima, najčešće i najredovnije u „SRPSKOM PABU“, MC „MANČULA“ tokom cele godine i povremeno na nekim drugim mestima. Muzički program je u svakom pogledu bio bogat, raznovrstan i za svačiji ukus, a posebno raduju edukativni programi i muzičke radionice, koji nisu izostali.
Posebno raduje i aktivnost sastava „Ethno Jazz Orchestra“, čiju okosnicu predstavljaju muzičari iz Čačka, ali i iz više srpskih gradova. Oni su imali u 2017. godini više uspelih nastupa, a objavili su i prvi zvaničan video, za pesmu „Aj’ kad zapevam“.
Ne treba zaboraviti i brojne koncerte učenika Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“, a posebno treba naglasiti dar i talenat mlade Ive Vuković, dobitnice brojnih domaćih i inostranih priznanja i nagrada.

POZORIŠNI PROGRAM

U 2017. godini svojim značajem i kvalitetom posebno su se izdvojile pojedine predstave i programi: predstava za decu i mlade „Nasilje“ Kokana Mladenovića u izvođenju Omladinskog pozorišta „Dadov“  (o vršnjačkom nasilju, namenjena učenicima čačanskih srednjih škola), kao i predstava „U agoniji“, po tekstu Miroslava Krleže, režija i adaptacija Ane Đorđević, produkcija „Beoarta“. Za svaku pohvalu je i domaća produkcija, predstava „Knjiga o džungli“, u izvođenju Glumačke radionice Doma kulture, režija i scenografija Bratislav Janković. Svakako raduje i dolazak ruskih pozorišnih umetnika, koji su u junu predstavili svo bogatstvo i lepotu, tradicionalnog ruskog teatra. Izdvajamo i veoma važno gostovanje „Karavana igre“ – celodnevni edukativni program klasičnog baleta i savremene umetničke igre.

FILMSKI I VIDEO PROGRAM

Filmski i video program, kao i prethodnih godina, na dva „fronta“ u Domu kulture i u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“. Posebnu pažnju zaslužuje novi ciklus u okviru filmskog i video programa UG „Nadežda Petrović“, podržan i ovaj put od Ministarstva kulture i informisanja. Izdvajamo prikazivanje filma „Dubina 2″ Ognjena Glavonjića, dokumentarni film o ratnim zločinima i preispitivanju prošlosti, dokumentarne filmove i predstavljanje Želimira Gvardiola, jednog od najznačajnijih srpskih dokumentarista, a ne treba zaboraviti ni još jedno izdanje“Slobodne zone“, revija angažovanih dokumentarnih i igranih filmova svetske produkcije.
U Domu kulture su se izdvojili: još jedno izdanje Festivala animiranog filma „Animanima“ i ciklus novog nemačkog filma i filmovi „Interakcije 2017“.

IZLOŽBENI PROGRAM – LIKOVNA I VIZUELNA UMETNOST; FOTOGRAFIJA

U izložbeni program spadaju sve likovne, vizuelne, fotografske i druge izložbe u Čačku u 2017. godini. Bogat, sadržajan program koji još jednom pokazuje da je Čačak važan centar likovne i vizuelne umetnosti u Srbiji.
Još jedno uspešno „Prolećno anale“, u organizaciji Doma kulture, u maju, u okviru „Disovog proleća“, izložba „Umetnost i papir“ tokom leta u Domu kulture i odlična izložba slika i objekata Ivana Radovića u Likovnom salonu Doma kulture. Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, može se pohvaliti izuzetnom izložbom slika Save Šumanovića, dobro posećenom, izložbom radova Nebojše Bežanića, Bojana Đorđeva i na kraju godine „Genus – porodične priče“ Milete Prodanovića. Dugogodišnja direktorka ove ustanove, Milica Petronijević, istoričarka umetnosti, dobitnica je Decembarske nagrade Čačka, a za svaku pohvalu je i gest Gradske uprave da prostor Gradske kuće oplemene umetnička dela savremene umetnosti iz bogatih zbirki UG „Nadežda Petrović“.
Od brojnih izložbi fotografija treba izdvojiti: izložbu fotografa Maria Leone Bralića, u organizaciji FKK Čačak, u UG „Nadežda Petrović“, izložbu Foto grupe „Format“ u Narodnom muzeju, izložbu fotografija „Trebinje – Čačak / Pravoslavno nasleđe“, Ivane Vasojević i Slađane Gajić u Domu kulture, izložbu „Čačak i Čačani“, FKK Čačak, u Domu kulture i samostalnu izložba fotografija Aleksandra Alempijevića „Karusel 2017/18“ u Domu kulture, kao i „Format“ 2017″, Foto grupe „Format“u kafeu „Žuta kuća“.

KULTURNO OBRAZOVNI PROGRAM

Posebno uspešan je i Kulturno – obrazovni program Doma kulture, koji uređuje Verica Kovačević, a izdvajaju se večeri sa Veljom Pavlovićem, Nikolom Popovićem, Jelenom Ćuslović/Goranom Stojičićem.
Ove godine svojim programom i gostima, preporučila se i Zajednica doma i škole Gimnazije u Čačku, a pored brojnih zanimljivih predavanja, izdvaja se „Mediji i obrazovanje“, Petra Stanojlovića, reditelja iz Beograda. Svakako vredan pomena je i celokupan Program proslave jubileja Gimnazije u Čačku, biran i sastavljen sa merom i ukusom.

Izdvojeni događaji su samo neki od onih koji su obeležili kulturu u Čačku u 2017. godini. Izabrani su oni, koji se po kvalitetu, poseti i značaju za lokalnu zajednicu izdvajaju.
U 2018. očekujemo završetak gradnje nove zgrade Gradske biblioteke i početak rada prvog privatnog, savremenog bioskopa u XXI veku u Čačku, kao i brojne manifestacije, festivale i druge programe.
Svim umetnicima i kulturnim radnicima, kao i vernoj publici SREĆNA NOVA 2018. godina!

Dušan Darijević

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.