Kultura

POŠTENI LOPOV I LICEMERENO DRUŠTVO

POŠTENI LOPOV I LICEMERENO DRUŠTVO

O predstavi „Pošteni provalnik“, po tekstu Darija Foa, režija Milan Karadžić, u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Igraju: Aleksandar Radojičić, Viktor Savić, Katarina Marković, Borka Tomović, Nemanja Oliverić, specijalni gost Zoran Cvijanović…

Pozorišni kraj godine u Domu kulture, obeležen je u petak, 22. decembra, još jednom komedijom. Čačanima se predstavio kompaktan ansambl pozorišta „Boško Buha“, ne tako čest gost Čačana. Na inicijativu prijatelja sa klase, Viktora Savića, Aleksandra Radojičića (poznati po ulogama iz popularnih tv serija), Borke Tomović i Katarine Marković, reditelj Milan Karadžić je u oktobru ove godine na scenu postavio komediju, urnebesnu farsu-vodvilj „Pošteni provalnik“, italijanskog nobelovca Darija Foa.

Želja poznatih glumaca da se okušaju u „rasnoj“ – dobroj komediji i iskusni reditelj koji zna šta hoće i ume to što hoće. I naravno čist „zicer“ je tu, pred pozorišnom publikom, uvek gladnom smeha. Dario Fo je poznat po tekstovima koji imaju korena u renesansnoj komediji, ali je i pisac koji ima smisla da oseti i prepozna paradoks i na njemu gradi satiru protiv institucija. U ovoj verziji „Poštenog provalnika“, teksta nastalog daleke 1958. godine, izgubila se satirična oštrica, koja se odnosi na političare, Crkvu, institucije…

Karadžić, vešt pozorišni zanatlija u prvi plan je ipak stavio paradoksalnu situaciju, gde je otkrivena namera jednog lopova i gde su svi ostali akteri priče nepošteniji i lažljiviji od njega. Naravno, u komedijama koje režira po, uglavnom odličnim tekstovima, Karadžić ostavlja veliki postor glumcima da iskažu svu svoju veštinu i osećaj za komično i apsurdno. Glumcima je to u potpunosti uspelo, predstava je dinamična, ima dobar ritam i ne traje dugo, jedva 70 minuta, niz situacija koje kod publike izazivaju grohotan smeh, gledajući tri para: lopova i njegovu ženu, vlasnika kuće, uglednog političara i njegovu ljubavnicu, političarevu ženu sa ljubavnikom, koji je mužem ljubavnice pomenutog vlasnika kuće i domaćina. Do njihovog međusobnog susreta, dolazi nakon brižljivo isplanirane krađe, u kojoj je lopov isplanirao da bane u kuću lokalnog političara koji je kod majke u poseti, a supruga na zabavi, ali zazvoni telefon i onda nastaje ludilo. Komične scene se nižu k’o na traci, puno neočekivanih obrta, a situacja se dodatno komplikuje, kad otkrivamo da svi akteri lažu i da imaju šta da sakriju, sem lopova koji jasno otkriva svoje namere.
Puno smeha i zadovoljna publika. Nadamo se da će nam naredna godina doneti puno radosti i zadovoljsta u predstavama koje nas očekuju.

Dušan Darijević

Foto: Milan Bojanović

 

Оставите одговор