Društvo

ЈОШ ЈЕДНА ИСПРИЧАНА ПРиЧА

РОК ФЕСТИВАЛ У ЧАЧКУ ДОВЕО ПУБЛИКУ ДО УСИЈАЊА

Протекли викенд (3. и 4. септембар) прошао је у знаку Фестивала ПРиЧА, који је пети пут одржан у нашем граду, на стадиону ФКРемонт”. Организатори фестивала су Град Чачак и Удружење грађанаПРиЧА”, које чине фирмеСрпски паб”, “Стаге СyстемиСтаге Про”, а генерални спонзор било јеЈелен пиво”. Одушевљена публика уживала је у наступима поп, рок и блуз бендова: “Ничим изазван”, “Партибрејкерс”, “Психомодо Поп”, Коља, Др Неле Карајлић иБркови”.

Прошле године Фестивал није одржан због забране окупљања услед пандемије корона вирусом, а ни сада страх од заразе није ништа слабијег интензитета међу људима, па су организатори и очекивали знатно мању посећеност, рекла је за наш лист ПР Фестивала ПРиЧА Жана Ненадовић и додала:

– У складу са тим, одлучили смо да трошкове организације Фестивала сведемо на минимум, тако што смо смањили број учесника, а задржали висок степен квалитета продукције. Део пратећег програма смо организовали у периоду између овог и претходног Фестивала, а други део ће бити одржан до краја ове календарске године. За протеклих пет година, колико ПРиЧА постоји, успели смо као организатори, да будемо препознатљиви по изузетној гостољубивости, професионализму и врхунској продукцији, што нас је брзински лансирало међу пет највећих фестивала у земљи.

Тим људи, који се бави организацијом програма Фестивала, на све могуће начине је покушавао да помири жеље и могућности. Наша саговорница напомиње да су организатори константно добијали поруке у којима су им људи сугерисали који бенд да доведу:  

– Ми смо свесни да смо “дотакли плафон” када је реч о програму који је ограничен на домаће бендове и потребно је да нам, већ наредне године, дође неки светски познати рок састав, како се не бисмо понављали и како би Фестивал постао атрактивнији за публику изван Чачка и Србије. Претходних година смо имали разних потешкоћа и ситуација, које нисмо могли да предвидимо и на које нисмо могли да утичемо, као што је поплава 2018. и страховито невреме са кишом и грмљавином 2019, затим та фатална 2020, када се живот практично зауставио. То нас није спречило да и ове године са радошћу организујемо и доведемо велике звезде рокенрол музике.

Фестивал је отворио поп бенд “Ничим изазван”, који је више пута наступао у “Српском пабу” и на Фестивалу. Велики су професионалци и популарни су међу свим узрастима, тако да су се у публици могли видети родитељи са малом децом, на радост организатора, који воле да се похвале да је ПриЧА породичан фестивал, намењен свим генерацијама. 

– “Партибрејкерси” су такође наступили прве вечери, а одушевљена публика, која је 2018. на њиховом наступу покисла до “голе коже”, сада је имала прилику да ужива уз свој омиљени панк рок састав. Несумњиво, највећи утисак те вечери оставио је “Психомодо Поп”, загребачки бенд који постоји 40 година, а сада је први пут наступио пред чачанском публиком. Несвакидашњи Давор Гобац је имао добру комуникацију са публиком, која је знала све песме напамет. Добро су се забавили и бенд и публика – потврђује Жана Ненадовић.

Другог дана фестивала наступио је Коља са својом блуз групом. Иако га публика углавном зна као глумца и редитеља, његова музика повезује све те таленте.  

– Такође, први пут у Чачку, направио је добру атмосферу и култни аутор српског блуза опчинио је чачанску публику. Свестрани Др Неле Карајлић, глумац, комичар, певач, текстописац, музичар, писац, поново је наступао у Чачку након 35 година. Последњи пут је имао концерт у хали “Борац”, 1986. године. Обраћао се публици и причом и песмом, неуморно скакао по бини. Међу публиком је било пуно припадника старије генерације, али и младих, који су знали све песме. На крају, као шлаг на торти, дуго очекивани, популарни турбофолк, панк, рок бенд “Бркови”. Дошли су из Загреба, по жељи младих. Довели су публику до усијања и оправдали очекивања и публике и организатора – поделила је своје утиске Жана Ненадовић.

Организатори се труде да сваке године ПРиЧА буде другачија, па су у поноћ, између петка и суботе, изненадили публику ватрометом. По први пут су организовали и фестивалску пијацу и храну у оквиру фестивалског простора.  

– Ове године имали смо и лепо време. Све у свему, још једна лепа ПРиЧА испричана у нашем граду – каже наша саговорница, захваљујући свима који су помогли реализацију Фестивала, Туристичкој организацији Чачка, Дому културе, као и медијским покровитељима.

Н. Р.

Аутори фотографија: Марина Пешић – Моћ музике, Александра – Хеадлинер и Њоод

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.