G.Milanovac Kultura Region

Јубиларни, 50. Сабор народног стваралаштва Србије у Горњем Милановцу

Јубиларни, 50. Сабор народног стваралаштва Србије у Горњем Милановцу

Горњи Милановац ће у суботу, 8. октобра 2022. године бити престоница народне уметности. Ова манифестација, духа, културе и традиције по шести пут за редом биће реализована у граду под Рудником.
Идеја водиља је: прикупљање, чување, приказивање и обнављање традиционалних вредности, игре, песме, свирке, ношњи и обичаја са простора Србије.
По ономе што чини и колико успева да допринесе очувању и неговању народне културе и традиције, Сабор народног стваралаштва Србије, стекао је право да се сврста у сам врх светковина ове врсте.

Горњи Милановац ће и ове године, бити домаћин републичкој светковини народне уметности и подстицај како би се културна баштина и нематеријално културно наслеђе чувало и неговало. На Сабору ће бити представљено оно најрепрезентативније из богате ризнице традиционалне културе са простора Србије.
Народни сабори (или зборови) у нашој историји имају много потврда да су битни показатељи народног и државног живота. Први Сабор народног стваралаштва Србије организовао је Савез аматера Србије у Лесковцу пре пет деценија, затим се одржавао у Александровцу и Тополи. Овогодишњи 50. Сабор народног стваралаштва Србије значајано доприноси очувању и неговању традиционалне народне духовне културе, а предходили су му афирмисани регионални сабори.

У суботу, 8 октобра представиће се најбољи чувари традиције: играчи, певачи, вокални и инструментални солисти и групе народних свирача са аутентичним вредностима из својих средина. Тако ће се богата ризница народне традиције приказивати и истовремено чувати од заборава, преносећи је на млађе нараштаје.
Почетак програма у великој сали Културног центра (Дом културе) је у 19:00 сати.

Извор: КЦГМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.