Društvo Kultura Zabava

УПИС НОВИХ ЧЛАНОВА У КУД „ДУЛЕ МИЛОСАВЉЕВИЋ“– КОЛО КОЈЕ СЕ НЕРАСКИДИВО ПЛЕТЕ

ОЧУВАЊЕ НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ КРОЗ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКИ ОПСТАНАК КУД-А „ДУЛЕ МИЛОСАВЉЕВИЋ

Културно-уметничко друштво „Дуле Милосављевић Желе” је део миљеа Чачка који негује вредности народне традиције. Основано је давне 1923. године као оркестарска секција, глумачка секција и тамбурашка секција „Железничара” града Чачка.

Након вишедеценијског успешног опстанка наредне године ће прославити свој јубилеј којим обележава 90 година свог постојања. Такође, овај КУД је један од ретких престижних чланова Удружења „ЦИОФФ” које је светска организација која се бави очувањем културне светске баштине и огранак „УНЕСКА”. Сходно наведеном они путују на најбоље фестивале широм Европе, а захваљујући том статусу Међународни фестивал „Етно-фест” у Чачку се одржава под заставом „УНЕСКА”, како наводи Милован Вучићевић, уметнички директор КУД-а.

Фото: В.Ј.

О наступима Друштва и вредновању њиховог рада у претходном периоду, уметнички директор Милован Вучићевић истиче: „Културно-уметничко друштво „Дуле Милосављевић” иза себе има богату сезону, а у септембру месецу смо започели нову фолклорну сезону. Ово друштво је најбројније културно-уметничко друштво у Моравичком округу и броји преко шест стотина чланова, један је од организатора Међународног фестивала „Етно-фест”, освајач Златне плакете Савеза аматера Србије. Чувено је и по најбољем раду са децом, што је вишеструко награђено. Такође, можемо се похвалити десетодневном турнејом у Пољској, а између осталог и на још неколико важних фестивала у Србији смо наступали.”

Фото: В.Ј.

Уметнички директор подсећа да је у току упис у КУД „Дуле Милосављевић” који ће се одвијати до краја месеца октобра. Упис је у школе фолклора узраста од 8 до 12 година, припремни ансамбл, први ансамбл. У Друштву ради неколико културно-уметничких руководилаца, кореографа, шефова народних оркестара, солиста. Значајно је напоменути да у оквиру овог КУД-а свој рад реализује и „Морава театар”, једно од најзапаженијих аматерских позоришта на овим просторима. О садржајима и запосленима који негују брижно фолклор, али и фолклористику као неодвојиви део једне нације М. Вучићевић доноси свој вредносни суд: „Друштво има добар кадар, негује га и улаже у исти, о чему заиста говоре резултати. Изузетно је богат фонд народних ношњи, сигурно један од најбогатијих у Србији, две сале за игру, једна сцена од две стотине места захваљујући локалној самоуправи Града Чачка. Уложена су значајна средства током претходних година, а пре свега се захваљујемо градском руководству, а пре свега градоначелнику Милуну Тодоровићу који је препознао значајан рад Друштва као и осталих друштава које помаже у граду.

Оркестар КУД-а „Дуле Милосављевић“
Фото: В.Ј.

Једна од новина која има добру праксу у граду, а први је отпочео управо КУД „Дуле Милосављевић”, јесте рекреативна фолклорна група која окупља старије полазнике без обзира на искуство, углавном су то полазници који нису никада играли фолклор. То је старосна група од 30 до 65 година и показао се као популаран вид рекреације међу овим генерацијама суграђанима, што је КУД уочио према великом одзиву. У складу са тим је продужен и упис за ту групу до краја октобра месеца.

О важности будућих дана којима радом смело иду у сусрет Вучићевић најављује: „Ово културно-уметничко друштво иде у сусрет години Чачка као престонице културе и заузеће важно место управо у наредној години. Оно што је најважније, КУД „Дуле Милосављевић” ће прославити у години када је Чачак прва српска престоница културе и свој јубилеј, наиме прославићемо 90 година постојања. Том приликом окупиће се значајни чланови који су кроз историју овог КУД-а дали изузетан допринос истом. При осврту на тих 90 година постојања значајно је напоменути да је кроз Друштво прошло неколико хиљада чланова, те је у припреми монографија за обележавање девет деценија постојања.”

Својом игром и песмом КУД „Дуле Милосављевић” своје трајање ће у будућности оправдавати, обнављати и неговати бригом да се коло плете нераскидивим нитима са српским идентитетом.

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.