Društvo Foto-galerija

KAD PRORADI ADRENALIN

 

Nekada su bili velika potreba, a danas su vožnja fijakerima i zapregama atrakcija, razonoda, ali i ozbiljna sportska disciplina. Jedan od mnogih sportova koji zauvek spajaju ljubav i strast. Tu stopostotnu posvećenost iznova su pokazali takmičaru u dvopregu i četvoropregu na devetoj „Fijakerijadi“, 15. oktobra, u Preljini. Koliko god na kraju rezultat bio važan ili ne, svi su se potrudili da se što bolje pokažu.

– Svih devet godina dolazim na „Fijakerijadu“. Nekada budem uspešan, nekada ne. Sve zavisi od našeg i raspoloženja konja. Što je najvažnije, vožnja je uvek uzbudljiva. Moramo da pokažemo brzinu i preciznost, kako onda da ne proradi adrenalin – ubedljiv je Kragujevčanin Bojan Milić, član KK „Kraguj“.

– Ako ne osvojimo prvo mesto, nadamo se da ćemo biti među najboljima. Dolazim svake godine i zaista je organizacija sve bolja – pohvalio je domaćine Miloš Plavšić, član KK „Donji Srem“ iz Dobanovaca. NJihov rival iz Jabuke, kod Pančeva, Boris Velkovski oduševljeno je poručio: „Volim Čačak i Čačane“!

I Čačak i Čačani vole konjičke sportove, konje, ljude njima posvećene. Pokazali su to i pomnim praćenjem takmičenja. Nije potrebno mnogo da ukapiramo pravila, a ako se jednom zainteresujemo, teško je odvojiti pažnju. Učestvovalo je dvadesetak takmičara od severa do juga Srbije. Domaćini, članovi Konjičkog kluba „Milenko Nikšić“ želeli su da svima omoguće dobar provod, naročito deci. Osim sportskih nadmetanja, održan je i izbor za najlepšeg konja i najlepšu kobilu.

– Posetili su nas učenici osnovnih škola i za njih je bila zadužena Jelena Ratković. Želeli smo da im približimo konjički sport i rad sa konjima, da ih se ne plaše, već da ih zavole. Nažalost, škola jahanja nije najbolje zaživela, ali očekujemo da će biti bolje. Veliki broj roditelja je zainteresovan da se njihova deca bave jahanjem. Nadamo se da ćemo ih uskoro obradovati dobrim vestima – kaže Nataša Cvijović, potpredsednica KK „Milenko Nikšić“.

Jedan od najstarijih konjičkih klubova u Srbiji, „Milenko Nikšić“, možda je najbolji svedok da se konjarstvo kod nas u poslednje vreme ne svodi samo na pomodarstvo. Postoji već 125 godina. Jedno vreme klubom je upravljao i veliki vojskovođa Stepa Stepanović…

Na hipodromu u Preljini započeta je izgradnja industrijske zone. Kako radovi budu napredovali, klub će promeniti lokaciju.

U pripremi devete „Fijekerijade“ Konjički klub „Milenko Nikšić“ dobio je pomoć i podršku Turističke organizacije i Gradske uprave Čačak. Kao i uvek, našli su im se i prijatelji koji im svake godine pomažu. U kulturnom programu nastupili su Pevačka grupa “Lira” i Kultuno-umetničko društvo “Fabrike reznog alata”. Sve j eosmišljeno u nameri da konjički sport još više zaživi i doprinese i razvoju turizma u našem kraju. A da uvek privlači pažnju, potvrđuju i strani novinari koji prilikom obilaska Srbije i Čačka obavezno svrate u Preljinu na hipodrom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.