Društvo Kultura

КАД СЕ МУЗИКА ЧУЈЕ СА ФОТОГРАФИЈА…

ИЗЛОЖБОМ “КАРУСЕЛ 2022”, АУТОРА АЛЕКСАНДРА АЛЕМПИЈЕВИЋА, ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ АМБИЈЕНТАЛНЕ И ЕТНО МУЗИКЕ

Отварањем самосталне изложбе фотографијаКарусел 2022”, аутора Александра Алемпијевића, завршено је 14. издање Фестивала амбијенталне и етно музикеКарусел”. Изложба обухвата четири овогодишња фестивалска дана, атмосферу, како на бини, тако и ван ње, представља учеснике, али и људе иза сцене, без којих овај Фестивал не би могао да постоји.

– Тешко је наћи инспирацију, а треба бити увек нов и другачији. Осим учесника, на изложби су овековечени и људи ван сцене и, наравно, публика. У “шуми” детаља, микрофона, каблова, звучника, стакла, бетона, мора се направити добар фокус на особу, или на ситуацију, да се издвоје, да буду другачији. Прве реакције и коментари посетиоца су добри. Имао сам срећу да су ове године били аутентични ликови, који су за мене, испред фотоапарата занимљиви. На пример, увек је другачији “Краљ Чачка”, аутентичан је Матија Дедић, Андрија Павловић је јако занимљив… Док људи свирају на бини – то је класично, за мене су занимљиве њихове припреме за сцену. Иако музичари са пута, углавном, дођу уморни, тонске пробе су посебни моменти, могу да им приђем, да им физички будем близу, да осетим добар кадар за објектив. То ми више даје инспирацију, него сам концерт. Драго ми је што посетиоци гледајући фотографију, могу да осете емоцију тренутка, доследност, истрајност музичара, просто, музика може да се чује са фотографија – рекао је за наш лист Александар Алемпијевић, отварајући изложбу у Ликовном салону Дома културе, у понедељак, 8. августа.

Изложба, као пратећи програм и завршни сегмент Фестивала, биће отворена наредних десетак дана. Ово је пета самостална изложба Алемпијевића, а Фестивал од 2014. године, као интегративни програм, редовно има изложбе фотографија чачанских аутора, које прате фестивалски живот, тонске пробе, све оно што се дешава иза сцене и на самим концертима.   

– Александрова изложба је као јагода на великој торти, која слави живот, радост живљења. Ово је, за организаторе, уједно и најсрећније и најтужније вече. Најсрећније, што се један дуготрајан и мукотрпан посао завршава на најбољи могући начин, јер су у ових 25 фотографија стали љубав, посвећеност, умеће, уметност. Изложба је “Светионик” који смо издигли ове године, јер је уметност у овом свету мрака, једино светло које нам даје наду да опстанемо и да испливамо у неку мирну, сигурну луку. Чачак ће бити та сигурна лука у 2023. години, као национална престоница културе, када ће и пажња целокупне домаће јавности бити много већа, па је и обавеза свих нас да направимо програм који ће се памтити дуго и који ће подићи лествицу. Вече је и тужно због тога што се једна прича завршава, али већ су почеле припреме за наредно издање Фестивала. У припреми је нови програм, неки аутори су већ познати, очекује нас концерт са великим звездама на Градском тргу – најавио је Душан Даријевић, уметнички директор Фестивала амбијенталне и етно музике “Карусел”.  

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.