Aktuelno Društvo

ПОЖАР У КУЋИ ЛАКУШИЋА У МРЧАЈЕВЦИМА

У касним вечерњим сатима, 12. марта, у породичној кући Светлане и Горана Лакушића у Мрчајевцима, избио је пожар, и то у тртенутку када нико од чланова шесточлане породице није био у њој. Ватру су виделе комшије и захваљујући њиховој брзој реакцији и ефикасној интервенцији ватрогасаца пожар је угашен, два сата после поноћи.

– Увече, око 11 часова, ватра је захватила горњи спрат куће, али на срећу, комшије су брзо реаговале и позвале ватрогасце, тако да није потпуно изгорела. Комшија Рајко је први приметио пожар и то када је кућа већ била у великом пламену. Не знамо тачно шта је узрок пожара. Кућа је била закључана, јер никог није било у њој. Ништа од апарата није било укључено, осим, наравно, фрижидера и замрзивача – прича Горан Лакушић, са великом вером и оптимизмом да ће породични дом убрзо бити обновљен. Иначе, Горан се углавном бави грађевинским радовима, па је често на терену, а супруга Светлана је запослена у Мрчајевцима, у киоску брзе хране, док њихово четворо деце, Јелена, Шћепан, Његош и Лазар, студирају, раде, или завршавају средњу школу.

Комшија Рајко Станушић, хвали екипу Ватрогасне службе, која је на лице места стигла веома брзо, како наглашава, за 15 минута:

– Окупио се сав комшилук да помогне, али, нажалост, били смо немоћни пред ватром. Била је толико велика, да нисмо могли ништа да урадимо. Да ватрогасци нису брзо дошли, изгорела би цела кућа. Захваљујући њиховој интервенцији, пожар је угашен око два сата после поноћи. За ватрогасце и њиховог командира имамо само речи хвале.

Иако је пожар причинио материјалну штету, која према Горановој процени, износи око 15.000 евра, изненађују сталоженост и смиреност нашег саговорника. Али, убрзо сазнајемо да Лакушићима није први пут да остају без “крова над главом” и да морају да крену из почетка, с обзиром на то да су у Мрчајевце избегли са Косова.

– У Мрчајевце смо дошли из Косова Поља, 2005. године. Ову кућу, која је нажалост, прилично изгорела, направили смо сами, без ичије помоћи, захваљујући свом раду и зноју. Чак смо припремили и материјал да завршимо горњи спрат, купили смо гипсане плоче, каблове, паркет, плочице, улазна врата…, али све је то изгорело. Пошто су нам у Косову Пољу три куће запалили Албанци, нисмо могли ништа да продамо, морали смо све из почетка да градимо. Нажалост, сада морамо поново да се потрудимо да кућу обновимо, како би у њој могло нормално да се функционише – каже Горан Лакушић.

А да би Лакушићима олакшали тренутну ситуацију, ангажовале су се и њихове комшије, које су организовале прикупљање помоћи.

– Захвални смо ватрогасцима што су на време интервенисали и спасили доњи спрат наше куће, иначе би цела изгорела. Такође смо захвални и Градској управи, јер су нам све службе, на чија смо врата “закуцали”, понудиле помоћ. Посебно захваљујемо комшијама, које свакодневно долазе и доносе нам храну и пиће, и максимално помажу. Саосећају са нама – прича Горан Лакушић, и такође са захвалношћу истиче да у обнови њихове куће учествује и фирма “Прогон 1999” из Мрчајеваца, са својим радницима.

Лакушиће смо оставили у друштву комшија, које им пружају не само материјалну, него и моралну подршку, а Горан, као сваки добар домаћин, обећава да ће представнике медија ускоро позвати у обновљену кућу, да са његовом породицом поделе и радост, а не само невољу. Помало необична прича, уместо апела за помоћ, Лакушићи су желели да путем медија искажу своју захвалност.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.