Društvo

KAD SE UJEDINE HUMANOST, ZNANJE I KREATIVNOST

NA HUMANITARNOJ PRODAJNOJ IZLOŽBI SAKUPLJENO 146.500 DINARA ZA MALU NAĐU ĐEROVIĆ

Prošlog petka, na Gradskom trgu u Čačku, održana je humanitarna prodajna izložba, pod nazivom “Tehnika i preduzetništvo u Moravičkom okrugu”, na kojoj je sakupljeno 146.500 dinara za lečenje naše male sugrađanke Nađe Đerović. Organizatori zaključuju da je odziv građana bio dobar, mada su priželjkivali veći. Na izložbi su prodavane makete i modeli koje su učenici 13 osnovnih škola sa teritorije Moravičkog okruga izradili na časovima tehnike i tehnologije. Pored osnovnih škola, iz Čačka su učestvovale i dve srednje škole, Tehnička i Mašinsko-saobraćajna, a kao izlagač se pojavio i Fakultet tehničkih nauka. Organizatori izložbe bili su FTN i Aktiv nastavnika tehnike i informatike Moravičkog okruga, a pokrovitelji Fakultet i Grad Čačak. Planirano je da izložba postane tradicionalna i da je u narednim godinama možda organizuju u drugim mestima našeg okruga.

Učenici su na svojim tezgama prodavali razne modele i makete kuća i vodenica, kutije za olovke i sitnice, ramove za slike, podmetače za šolje, držače za ključeve, priveske, narukvice, gumice za kosu, rekete za stoni tenis, praćke…, a najbitnije je da su želeli da učine veliko delo i pomognu našoj maloj sugrađanki. Iako su organizatori očekivali veći odziv građana, sakupljeno je 146.500 dinara za lečenje male Nađe Đerović, rekao je Dragan Paripović, predsednik Aktiva nastavnika za tehniku i informatiku Moravičkog okruga, i u ime organizatora zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ove humanitarno prodajne izložbe.

Ideja za ovu izložbu potekla je upravo od Dragana Paripovića iz OŠ “Sveti Sava”, a organizacioni odbor, osim Paripovića, činili su Rada Marković iz OŠ “Kralj Aleksandar I” iz Gornjeg Milanovca, Dalibor Čukljević iz OŠ “Dr Dragiša Mišović” i dr Miloš Papić, vanredni profesor FTN-a i član Gradskog veća zadužen za resore obrazovanja, nauke i kulture.  

– Pored humanosti, jedan od važnih aspekata izložbe je bio što ćemo na ovaj način okupiti nastavnike tehnike i tehnologije iz Moravičkog okruga, jer su gotovo svi oni naši alumnisti i završili su upravo studijski program integrisanih akademskih studija tehnike i informatike. Fakultet tehničkih nauka je regionalni centar kada govorimo o školovanju profesora tehnike i informatike, koji nakon završetka ovog studijskog programa mogu da predaju tehniku i tehnologiju i/ili informatiku i računarstvo u osnovnoj školi, kao i računarstvo i informatiku u srednjoj. Međutim, poslednjih godina je interesovanje za ovaj studijski program drastično opalo, u toj meri da se poslednje dve godine nije prijavio ni jedan svršeni srednjoškolac, te smo bili prinuđeni da ove godine ne raspišemo konkurs za upis na taj smer. Profesorski smerovi su generalno u celoj zemlji u krizi, jer se smanjuje interesovanje srednjoškolaca za takvim zanimanjima. Oni se sada mahom opredeljuju za studije informacionih tehnologija, jer je u ovoj oblasti veoma lako doći do posla. Mnogi naši studenti tog smera počinju da rade već na završnim godinama studija. Veoma nam u ovom smislu znači saradnja s privredom, koja je u Čačku veoma razvijena kada govorimo o informacionim tehnologijama. Od velikog značaja nam je i postojanje Naučno tehnološkog parka, koji daje nemerljiv doprinos povezivanju teorije i prakse, odnosno, nauke i privrede – rekao je za naš list dr Miloš Papić.

Na izložbi je učestvovalo 13 osnovnih škola i to: tri iz Ivanjice, po jedna iz Gornjeg Milanovca i Lučana i osam iz Čačka, među kojima je i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar”. Takođe su učestvovale i Tehnička i Mašinsko-saobraćajna škola, a kao izlagač se pojavio i Fakultet tehničkih nauka.   

– Na ovaj način je javnost mogla da vidi celu vertikalu obrazovanja iz oblasti tehnike u ovom kraju. Iako su tehničke nauke pokretač i nosilac razvoja društva i podizanja udobnosti života ljudi, izuzetno su u ovom kontekstu važne i dragocene društveno-humanističke nauke i obrazovanje iz domena umetnosti. Umetnost i kultura treba da održe i sačuvaju duhovnost jednog društva na putu vrtoglavog tehnološkog razvoja. S tim u vezi, na izložbi su svoje eksponate izlagali i učenici koji pohađaju obrazovne profile u polju umetnosti koji se realizuju u okviru Mašinsko-saobraćajne škole. Ovi učenici ostvaruju zapažene rezultate na brojnim takmičenjima, a njihov i rad njihovih nastavnika je veoma prepoznatljiv u gradskim kulturnim krugovima. Upravo zbog toga smatram da Čačak, kao svojevrstan kulturni centar, zaslužuje da u budućnosti dobije posebnu srednju umetničku školu, kao što je imaju gradovi iz najbližeg okruženja, Kraljevo i Užice – naglasio je Papić.

Rada Marković je navela da su učenici bili veoma zainteresovani da učestvuju na izložbi i dodala da oni iz tehnike i tehnologije, u sklopu oblasti konstruktorsko modelovanje, svake godine izrađuju različite modele pri čemu stečena znanja iz prethodno savladanih oblasti objedinjuju i primenjuju u praksi:

– Među ovim znanjima prisutni su sadržaji i iz fizike, hemije, matematike i drugih predmeta. Pored toga, deca vežbaju finu motoriku koja će im sutra biti neophodna za mnoga zanimanja, od zubara i hirurga, preko poslastičara, pa do mehaničara. Tehnika je redak predmet u kome deca mogu da razvijaju znanja i veštine koji su im potrebni u svakodnevnom životu i koji su veoma primenjivi u praksi. Važan aspekt izučavanja tehnike i tehnologije predstavljaju sadržaji iz oblasti preduzetništva. Naime, učenici su sami za svaki izrađen model izračunali cenu utrošenog materijala na koju su dodali svoju satnicu i time formirali cenu koštanja. Osim kao proizvođači, na izložbi su se našli i u ulozi trgovaca. Kroz naš predmet deca mogu da upoznaju mnoga zanimanja, a neki učenici pronađu i odgovor na čuveno pitanje „Šta ćeš biti kad porasteš?“.

Dalibor Čukljević je dodao da je predmet tehnika i tehnologija značajan i zbog toga što kroz njega učenici ispoljavaju svoju kreativnost.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.