Kultura

КАКО ПОСТАТИ МЛАДИ ПИСАЦ?

ДРУЖЕЊЕ ПРЕДШКОЛАЦА СА МЛАДОМ СПИСАТЕЉИЦОМ СОФИЈОМ ДИМИТРИЈЕВИЋ

Библиотекари Одељења за децу и младе чачанске Библиотеке и васпитачи Лела Јеротијевић и Вера Крунић организовали су недавно сусрет двадесетак предшколаца из вртића „Радост 1ˮ са младим писцем, Чачанком Софијом Димитријевић, студеткињом драматургије на Факултету драмских уметности у Београду, писцем драмских текстова и сценарија. Софија је и ауторка романа „Тамо и назад“, намењеног тинејџерима, који је објавила са својих 15 година.  

Била је то прилика да јој заједно са библиотекарима, предшколци који тек уче да читају, поставе низ питања из перспективе својих година, која су се односила на то како настају бајке и песме, ко их пише, одакле долазе, ко су писци, али и да сазнају како од речи и слова настају њихови омиљени књижевни јунаци.

– Веома ми је драго што сам у прилици да деци која крећу у школу објасним шта уопште значи бити млади писац. Мислим да је то јако важно, јер немају прилику да се сусрећу са појмом писца, вероватно мисле да књиге настају тамо негде и да, заправо, не знају ликове писаца чије књиге ће сутра читати. Објаснићу им да су писци живи људи и да су сви почели да пишу чак и у њоховом узрасту, заправо, желим да их охрабрим да пишу и да неко од њих сутра, можда, и постане писац. Ја сам од малена волела да читам и када проводиш сваког дана време уз књигу, добијеш жељу да се и сам опробаш у тој вештини писања. Препорука за то је сигурно читање, али читање од малих ногу, пре свега – истакла је наша млада суграђанка Софија Димитријевић.  

Интересовања за читање у том узрасту су различита, од историјских јунака до фудбала и древних прича, док девојчице више нагињу бајковитим причама о  вилама и принцезама. Колико је визуелни моменат за читање битан, библиотекари потврђују констатацијом да за децу илустрација говори више од речи… Програмом директног сусрета будућих ђака првака са писцима, задовољена је радозналост малишана ко то и као пише књиге. Ово није прво дружење са писцем, добро искуство из протекле године са Оливером Недељковић, само је продужило идеју о сусретима са завичајним писцима, тако да је ове године избор пао на Софију Димитријевић, као дугогодишњег члана и носиоца признања „најчиталац“ Градске библиотеке, истакла је библиотекарка Ана Станојевић.

Посматрајући свет око себе предшколци су и несвесно говорили о различитим вредностима живота и рада.

– Подсетили су ме на то шта значи бити суштински чист и искрен, те током целог дружења нисам могла да се отргнем од јеванђељских речи које у бити упућују на то да треба да будемо као деца. Радозналост и знање које поседују, доказују да су пред нама генерације која ће имати шта да кажу, они ће, заправо, развити могућност критичког мишљења и опажања света око себе – рекла је, поред осталог, Софија Димитријевић.

Приредила: З. Л. С.

Фотогорафије: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.