ПШЕНИЦА
Selo

Kако су високе температуре и велике падавине утицале на приносе у пољопривреди

Kако су високе температуре и велике падавине утицале на приносе у пољопривреди

ИЗВОР: РТС

Падавине, захлађења и град нанели су велику штету свим воћарским културама – пре свега малинама, бресквама, нектаринама и шљивама, наводи за РТС агрометеоролог Срђан Милакара. Са друге стране, наводи Маликара, падавине су дошле у прави час за јечем и пшеницу.

Срђан Милакара је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да су рекордно високе температуре које смо имали крајем јуна и почетком јула довеле до убрзано зрења, најпре озимних култура, јечма и пшенице па је жетва мало раније и кренула.

„Жетва није свуда завршена, али се приводи крају. Приноси су различити од подручја до подручја, све то зависи од времена сетве, хибрида и осталог“, наводи Миликара.

Са друге стране, наводи гост Јутарњег дневника, падавине које смо имали претходних дана су стигле у последњем моменту за кукуруз, сунцокрет, соју, шећерну репу. 

„Што се тиче падавина које су се десиле последњих дана стигле су у последњем моменту за кукуруз, сунцокрет, соју, шећерну репу, које су биле у тешком стању. Пратићемо ситуацију, сигурно ће се одразити на квалитет и количину приноса, али ћемо пратити ситуацију и видећемо какав ће бити принос, тамо негде крајем августа, почетком септембра кад буду те културе стизале за бербу“, објашњава Миликара.

Велика количина падавина са градом, наводи гост Јутарњег дневника, нанело је велику штету на пољопривредним културама. Највише је страдало воће, а многи пољопривредници остали су без овогодишњег рода.

„Падавине, захлађења и град који довеле су до штете на воћарским културама – пре свега на малинама, бресквама, нектаринама, шљивама. Видећемо уосталом каква ће ту бити ситуација са приходима“, објашњава Миликара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.