Društvo

У ЧАЧКУ СУТРА ПОЧИЊЕ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА “ЕТНОФЕСТ”

ГРАДСКИ ТРГ – МЕСТО РАДОСТИ, ШАРЕНИЛА И ДОБРЕ ИГРЕ

После паузе од једне године, Чачак ће сутра и у петак (22. и 23. јула), по пети пут, бити домаћин Међународног фестивала фолклора “ЕтноФест”, који промовише традицију, игре и песме из нашег краја, али и гостујућих земаља. Покровитељ фестивала је Град Чачак који је издвојио 1.300.000 динара, а на Градском тргу ће се представити око 400 учесника.

Мирослав Петковић и Војин Јаковљевић

Помоћник градоначелника Мирослав Петковић, на конференцији за новинаре, одржаној поводом Међународног фестивала фолклора “ЕтноФест”, нагласио је да је реч о једној од најзначајнијих манифестација у Србији, за коју је Град Чачак издвојио 1.300.000 динара.  

– Градски трг ће бити место радости, шаренила и добре игре. Фестивал фолклора је још једна промоција Републике Србије и туристичке понуде Града Чачка. Захвалио бих Туристичкој организацији и њиховим партнерима, који организују “ЕтноФест” под окриљем ЦИОФФ-а и УНЕСЦО-а. Овај фестивал ће из године у годину расти, а ми ћемо бити добри домаћини и промовисаћемо наш град. Наравно, подржаваћемо и наше момке и девојке из КУД-а “Дуле Милосављевић Желе”, који ће нас, као и сваке године, представљати на најлепши начин – рекао је Петковић.

Иначе, Фестивал “ЕтноФест” и КУД “Дуле Милосављевић” су чланице ЦИОФФ-а, Међународног савета организатора фестивала фолклора и традиционалне културе, организације која подржава рад најозбиљнијих друштава и ансамбала у свету и фестивала. Циљ организације је унапређење фестивала фолклора широм света, побољшање квалитета програма, а самим тим и фестивалских група, уједначење услова које треба да обезбеде фестивали ансамблима који наступају.

Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка, која је организатор фестивала, као спектакл је најавио дефиле, од Железничке станице, кроз Улицу Бате Јанковића и Кужељеву, до корзоа, током ког ће учесници изводити делове кореографија и сјајан наступ око 400 плесача и играча.  

– На фестивалу ће ове године учествовати четири инострана ансамбла и пет домаћих, што сматрам великим успехом. Било је јако тешко у кризном периоду короне вируса довести било који ансамбл из иностранства. На прошлом фестивалу смо имали мексички, индонежански, руски ансамбл, као госте и, наравно домаће групе. Када је реч о манифестацијама, које се организују под истим окриљем, једини смо у Србији који су довели иностране ансамбле, а већ је одржан фестивал истог карактера у Нишу и следи у Сремској Митровици. Поред црногорског, македонског и бугарског ансамбла, на “ЕтноФесту” ће учествовати и група из Русије, што ће бити права атракција, јер ће се осим фолклорним, представити и балетским играма – најавио је Јаковљевић, напомињући да ће учесници “ЕтноФеста” наступити и на највећој смотри фруле, Сабору фрулаша, 24. јула у Прислоници.   

Према речима директора ТОЧ-а, “ЕтноФест” је фестивал који има и велики туристички значај, јер је у нашем граду смештено око 130 играча из иностранства. “Туристичка организација Чачка ће и даље подржавати све манифестације културног или спортског садржаја, јер је њихов смисао као туристичког производа да, између осталог, у наш град доводи и туристе, били они учесници, или гледаоци”, нагласио је Јаковљевић.

Н. Р.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.