Foto: Veronika Vukićević
Marketing

Kako uspešno iznajmiti svoju nekretninu

Kako uspešno iznajmiti svoju nekretninu

Donošenje odluke o iznajmljivanju nekretnine nije šala. Većina ljudi se u to upušta nevoljno, ali ako posedujete nekretninu koju ne koristite, želite da ona donese neki prihod.

Pitanje je samo kome poveriti svoj stan i kako pronaći odgovornog zakupca. To su bitna pitanja za svakog vlasnika stana. Razumljivo je, jer u toku zakupa neko drugi će biti odgovoran za vaše vlasništvo. Međutim, uz malo truda i posvećenosti, moguće je postići dogovor koji odgovara obema stranama.

(Ilustracija)

Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti pre nego što izdate kuću ili stan.

Ispitajte tržište izdavanja nekretnina

Pre nego što stavite svoju nekretninu u oglase za izdavanje da istražite tržište i sprovedete osnovnu analizu konkurencije.

Drugim rečima, kada govorimo o tržištu za izdavanje stanova Novi Sad, na primer, bitno je da saznate prosečnu cenu za sličnu površinu na istoj lokaciji, stanje nekretnine i ostale ponuđene uslove.

Najbrži način da to uradite je da se konsultujete sa nekom od agencija za nekretnine. Naime, kako kažu iz specijalizovanog portala za nekretnine Nadjidom, agencije će vam najbolje pomoći da u što kraćem vremenu izdate svoju nekretninu i izbegnete moguće rizike. 

Pored toga, pomoći će vam da odredite visinu kirije i napraviće za vas idealan profil potencijalnih podstanara.

Sredite stan za izdavanje

(Ilustracija)

Kako urediti stan za dolazak novih stanara? Ako je reč o stanu ekonomske klase, važno je da bude reprezentativan. Ipak, nemojte preterivati s prepravkama, jer uloženi novac možda neće brzo doći nazad. Čak i male kozmetičke popravke mogu učiniti vaš stan urednijim i ostaviti dobar utisak na potencijalne zakupce.

Obezbedite osnovne stvari u stanu i ne zaboravite na aparate poput frižidera, veš mašine i televizora. Ali zapamtite, ako iznajmljujete jeftin stan i stavljate skupe aparate, kirija neće biti znatno veća. Ako stanari oštete vašu vrhunsku elektroniku, gubitci mogu biti značajni.

Nemojte pretvarati stan u prenatrpan prostor. Često se dešava da stanarima nije potreban nameštaj ili aparati – oni donose svoje.

Ako imate stan visoke klase, preporučljivo je da ga dovedete u savršen red. To će povećati njegov status i olakšati pronalaženje odgovarajućih zakupaca.

Upoznajte se sa svojim pravima i obavezama

Nikako ne dajte stan bez potpisanog ugovora. Osim što je to protivzakonito, može doneti ozbiljne probleme ako kako vaša, tako i prava i obaveze podstanara, nisu jasno definisani.

Uvek se pobrinite da ugovor o najmu bude napisan. U ugovoru su navedeni uslovi za upotrebu stana i održavanje zajedničkih delova zgrade.

U ugovoru o zakupu trebalo bi da su navedene i sledeće stavke:

 • Visina rente,
 • Uslovi i način plaćanja,
 • Dodatni troškovi koji nisu obuhvaćeni zakupninom (poput vode, struje, daljinskog grejanja),
 • Deljeni troškovi (za održavanje zajedničkih delova zgrade).

Podstanar snosi troškove upravljanja zgradom, dok vlasnik stana plaća održavanje zajedničkih delova i rezervni fond, osim ako se drugačije ne dogovori u ugovoru.

Predvidite moguće probleme

Dobar stanar će odgovorno koristiti stan i pridržavati se svih uslova u ugovoru. Ali, važno je znati koje opcije imate ako nešto krene nizbrdo.

Preporučljivo je razgovarati sa pravnikom kako biste bili upućeni u moguće izazove i kako da ih rešite, posebno u situaciji kada stanar ne izmiri svoje obaveze. Razgovorom sa zakupcem unapred, možete izbeći tipične komplikacije i uključiti ih u ugovor.

Nije obavezno da ugovor o najmu bude overen kod notara. Možete ga i sami sastaviti.

Saznajte više o budućim podstanarima

Nakon što ste preduzeli sve korake i objavili oglas, počeli su da pristižu pozivi zainteresovanih zakupaca stana, koji ispunjavaju vaše prvobitne uslove. Sada se postavlja pitanje, koga izabrati?

Foto: Veronika Vukićević

Jedan od načina je da se upoznate sa svojim potencijalnim zakupcem pre nego što donesete odluku. Evo pet pitanja koja predlažemo da im postavite:

 1. Koliko osoba planira da živi u stanu?
 2. Ima li kućne ljubimce?
 3. Da li svira neki muzički instrument?
 4. Koje su razlozi za selidbu? Zašto je prekinut prethodni zakup?
 5. Da li se nalazi u stečajnom ili privrednom postupku?

Takođe, potencijalni podstanar može da priloži i sledeće informacije:

 • Ime prethodnog stanodavca,
 • Dokaz o zaposlenju,
 • Dokaz o kreditnoj sposobnosti,
 • Prihode tokom poslednja tri meseca.

Počnite sa izdavanjem nekretnina na pravi način

Započnite izdavanje nekretnina na ispravan način kako biste ostvarili profit. Uzimite u obzir potrebe obe strane. Prvo, istražite tržište i utvrdite realnu vrednost vaše nekretnine u lokalnom kontekstu.

Nakon toga, obavezno pripremite nekretninu za iznajmljivanje tako što ćete obezbediti potrebnu opremu i osnovne potrepštine. Na kraju, budite pažljivi prilikom izbora stanara. Detaljno proverite njihove reference.

Prateći ove korake, možete postići uspešan i bezbolan dogovor o izdavanju vaše nekretnine bez neprijatnosti.

PR tekst

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.