Društvo

КАТАМАРАНИ „ПОТУКЛИ“ РЕКОРДЕ

ВЕЛИКА ПОПУЛАРНОСТ ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКЕ КЛИСУРЕ

Овчарско-кабларска клисура ове године била је веома посећена. Осим тренда „бега из урбаног света“, на то су утицали и нови садржаји, пре свега услуга изнајмљивање бицикала у Овчар Бањи, постављање панорамера на видиковцу на врху Каблара… Заљубљеници у клисуру користили су сваки леп дан за разне активности, а радује и то што је велики број младих људи пронашао нешто за себе у овом прелепом природном амбијенту: планинарење, пешачење, бициклизам, а веома популарна била је и вожња кајаком из Овчар Бање до Чачка… Према речима директора Туристичке организације Чачка Војина Јаковљевића, ове године посебно атрактивна за туристе била је вожња катамаранима, који су по броју полазака и оствареној добити „оборили“ све досадашње рекорде.

Пре две године ТОЧ је поставио видео надзор на неколико локација на самом видиковцу, а овом опремом омогућено је и нумеричко регистровање посетилаца.

Војин Јаковљевић, директор ЈУ Туристичка организација Чачка

– И туристичка места у Чачку и околини доживела су неку врсту експанзије, јер је у време пандемије веома популарно „бежање“ из урбаних средина у природу. Сам град Чачак је био мање посећен. Било је туриста, али више у оквиру једнодневних излета и посета, тако да нису остварени неки значајнији резултати у броју ноћења и дужег боравка у Чачку. Али према истраживању Туристичке организације Србије, Овчарско-кабларска клисура била је веома популарна дестинација протеклих месеци. Било је, заиста, много посетилаца у Овчар Бањи, на планинарским стазама на Каблару и на самом видиковцу, где је дневно било и по неколико хиљада туриста, посебно викендом. Највећа посета била је у августу, када је за један дан забележено око 2.200 посетилаца на видиковцу, што је рекорд од када меримо доласке видео надзором. Оборили смо рекорд и по превозу туриста катамаранима. Иако нису радили у априлу, мају и јуну, ове године остварили смо одличне финансијске резултате, тачније више него за све четири претходне године укупно  – каже Јаковљевић и објашњава да су ове године саобраћала три катамарана, а делимично је промењен редослед полазака.

– Организовали смо кружне двочасовне вожње од Међувршја до манастира Никоље и натраг. Интересовање је било велико, а кључно је било наше оглашавање на интернет мрежама, тако да ћемо наставити са овом праксом – најављује он.

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.