Grad Kultura

KIŠA I LETNJI FESTIVALI

U SUSRET DESETOGODIŠNJICI FESTIVALA „KARUSEL“

KIŠA I LETNJI FESTIVALI

Prethodni vikend u Srbiji, obeležili su muzički festivali u Nišu, Čačku i Guči, ali i ogromna količina kiše koja je pala i vremenske nepogode. Dobar razlog da se vidi koliko i na kakav način vremenske neprilike utiču na organizatore, publiku i same festivale

 

11722326_10205929117581059_4162006451042447919_oNekad davno sve je počelo sa Vudstokom, koji je svakako najznačajniji i najveći festival ikad održan na otvorenom. Tri dana muzike, ljubavi i mira, ali i „uživanja“ u narkoticima i valjanja u blatu, jer, negde se i zaboravilo da je festival pogodila i žestoka kiša. Nije prvi put da je pala kiša ni u Guči, oni najuporniji se lako snađu ispod neke šatre, mudri srpski seljak je na sve mislio… U Nišu je bilo drugačije i džezeri su svoja dešavanja odložili za jedan dan. Festival za mlade u Čačku – Dani urbane kulture, koji je održan po treći put prošlog vikenda U Čačku, nije odložen zbog kiše, a publike bi verovatno bilo više da su vremenski uslovi bili bolji. Lično iskustvo u vanrednim okolnostima je dragoceno. Name, kao učesnik u organizaciji jednog malog letnjeg festivala – Festival ambijentalne i etno muzike „Karusel“, imao bih što šta da iznesem na ovu temu. Iskustvo je bogato, a devet godina trajanja jednog festivala krije brojne muke sa vremenskim prilikama.

Naravno, kao i uvek na početku, sve je idealno bilo. Prvih pet godina, nije da nije bilo kiše, ali ponedeljkom, kad se festival održava, gotovo ni kap. Prva ozbiljnja pretnja od kiše desila se 2011. godine. Padala je u toku dana, ali se uveče sve smirilo i koncert je održan, doduše pred nešto manje publike. Vlaga i hladnoća, učinili su svoje. Većina organizatora, zaštiti opremu i izvođače, ako je to ikako moguće i nastavi dešavanja. Publika je uglavnom nezaštićena i oni najuporniji ostaju sa kabanicama i kišobranima. Koncerti se prekidaju ukoliko postoji opasnost za izvodjače i opremu, koncerti odlažu ili premeštaju u neki zaštićen prostor.

Prva opomena je bila dovoljna da se razmišlja o zaštićenom prostoru, koji je konačno i pronađen u blizini dvorišta Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ – otvorena, a pokrivena bašta kafea „Montana“. Na ruku su išle vremenske prilike 2012. i nikad toplije 2013. godina. Činjenica je da topla leta ipak utiču na posetu pojedinih festivala, pored naravno odličnog programa. Te 2013. godine „Karusel“ je oborio sve rekorde kada je u pitanju posećenost. Program je zaista bio poseban i izuzetan, a publika raspoložena da na otvorenom provede što više vremena uz dobru muziku, ulaz je naravno bio slobodan. Prvi koncert u 2014. godini obećavao je sličnu situaciju, a onda je „katastrofa“ izbegnuta za dlaku. Tih godina svake večeri bilo je po četiri, pet učesnika. Čekalo se uzbudljivo veče sa gostima iz Slovenije i Beograda i dvadeseti jubilarni koncert. Dan je bio tmuran, ali se naivno verovalo da ako kiša i padne, to neće potrajati, a da ima sasvim dovoljno vremena da se do početka koncerta u 20:30 sve osuši. Imalo je vremena i da se oprema na vreme prebaci u „Montanu“, ali nije. Vremenska nepogoda je bila na pomolu, oblaci sa svih strana i kiša je počela. Dvadeset ljudi je držalo ciradu i spašavalo opremu. Deo kablova je bio navlažen i neupotrebljiv. Prisebnost i strpljenje prijatelja je pomoglo da se nađe rešenje i novo bezbedno utočište sa opremom – kafe „Velvet“. Pronađeno je dobro sklonište za taj i naredni ponedeljak.

Naredne, 2015. Godine, pripremljen je izuzetan program, koncert su otvarali Teofilovići, a imali smo i značajne goste. Dan bez oblaka, tonska proba pod idealnim uslovima, ali veče se bližilo, a sa njim i kiša. Nažalost, naivna vera da ipak neće pasti i da će nas oblaci zaobići, za malo i fatalna. Izuzetan nastup Teofilovića pod neverovatnim uslovima, grmi na sve strane, kiša počinje da pada, a publika hipnotisano i pored kiše ostaje na svojim mestima i gleda u izvođače. Koncert je morao biti prekinut i odložen za sutradan. Srećom to je bilo i moguće, ali uz znatno povećane troškove. Iste godine još dve kišne večeri, alo ovaj put u kafeu „Montana“. Festival „Karusel“ i čuveni ponedeljak, kad se koncerti održavaju, polako postaju sinonim za letnju kišu u Čačku.

Još jedna kišna godna 2016, kada su sva četiri koncerta održana u „Montani“, što zbog kiše, što zbog straha od kiše i da se ništa ne prepusti slučaju.

Ova 2017. godina je bila uspešna i bez kiše, a program podeljen u dve celine, kamerniji ispred Galerije, a „na struju“ u „Montani“.

Kiša i vremenske nepogode u svakom slučaju spadaju u najveća iskušenja za svakog organizatora letnjih dešavanja na otvorenom. Nije lako ni jednostavno izmestiti ili odložiti koncert, a rizik uvek nosi i puno drugih iskušenja i opasnosti.

Dušan Darijević, organizator Festivala „Karusel“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.