Društvo

КОНТРОЛИСАНО ВИШЕ ОД 10.000 ОБЈЕКАТА!

НАЧЕЛНИК ИГОР КРИВОКАПИЋ О РАДУ ГРАДСКИХ ИНСПЕКЦИЈА ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

Ковид-19 је, у великој мери, одредио и рад инспекцијских служби у Чачку. Током ванредног стања, од 15. марта до 6. маја, у контроли примене мера које је прописала Влада Србије, били су ангажовани готово сви радници Градске управе за инспекцијски надзор, као и припадници Комуналне милиције. Игор Кривокапић, начелник ове ГУ наводи да су за инспекторе у том периоду и дани викенда били радни, јер је дневно контролисано по 200 објеката разних делатности. Поред тога, запослени у тој управи свакодневно су помагали у подели оброка и ланч пакета Црвеног крста угроженим суграђанима. За време ванредне ситуације комунални милиционери помагали су и радницима обезбеђења Опште болнице…

Подсећајући да је, у складу са наредбом Градског штаба за ванредне ситуације, њихова обавеза у првом периоду била контрола рада угоститељских објеката, Кривокапић каже да су, са сваком новом уредбом и одлуком, инспектори добијали нове обавезе. Контролисали су поштовање великог броја прописаних мера: забрану окупљања у јавним затвореним просторима, ограничен рад ресторана, кафића, трговинских објеката, кладионица, кретање у парковима и на јавним површинама… Нова ситуација наметнула је и донедавно потпуно незамисливе послове, попут контроле која се односи на забрану присуства већег броја људи на сахранама… 

Игор Кривокапић, начелник ГУ за инспекцијски надзор

– Ангажовали смо свих 43 запослена у нашој управи, комуналне, грађевинске, просветне, туристичке, инспекторе заштите животне средине и за локални превоз и путеве. Радили смо и викендима, а радно време је било до поноћи. За нас није важила препорука рада од куће, јер је рад на терену суштина нашег посла. Према нашим проценама, извршили смо контролу у више од 10.000 објеката на градском и сеоском подручју: угоститељских, трговинских, фризерских, козметичких, објеката за приређивање игара на срећу… Поред наведених послова, инспектори и комунални милиционери грађанима су достављали решења санитарне инспекције о самоизолацији. Уручили смо око 400 таквих решења, а контролу поштовања ове море радили су припадници Полицијске управе – наводи неке од података начелник градских инспектора.

Према његовим речима, већина грађана поштовала је мере прописане током ванредног стања, била одговорна и дисциплинована.

– Није било већих проблема, иако су инспектори, поготово у почетку примене мера, затицали појединце који нису потпуно поштовали мере. После интервенције инспектора и комуналних милиционера, уочени недостаци су отклањани. У неким случајевима није се поштовао полицијски час и тада смо обавештавали Полицијску управу, тако да су они предузимали даље мере, у складу са њиховим овлашћењима – каже Кривокапић, али наглашава да су пре свега, инспектори саветовали и упозоравали грађане, а санкције су биле само у случајевима када није било друге могућности и када упозорења нису дала резултате.

У периоду ванредне ситуације, од 3. јула до 24. августа, због непоштовања прописаних мера ГУ за инспекцијски надзор поднела је шест кривичних пријава. Због кривичног дела непоступања по здравственим прописима за време епидемије кривична пријава поднета је против власника затвореног базена, као и против власника угоститељских објеката, јер нису поштовали меру ограничења радног времена. Кривокапић наводи и недавни случај када група гостију у једном угоститељском објекту инспекторима није дозволила контролу и тада је интервенисала полиција, која је привела три особе у полицијску станицу.

Сада, иако је повољнија епидемиолошка ситуација, још су на снази бројне мере. Инспектори раде „опуштеније“, али су и даље ангажовани на контроли примене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести (ступила на снагу 28. августа) и наредбе Министарства здравља о забрани окупљања на јавним местима (од 29. августа). У складу са Актом Владе Србије, у многим контролама раде заједно са представницима МУП-а  и  републичким санитарним и инспекторима рада.

– Због непоштовања прописаних мера санитарна инспекција је наложила четири мере за отклањање недостатка угоститељским објектима (који су радили и после 1 сат после поноћи, како је прописано) и једну меру забране коришћења простора, а истом угоститељском објекту писана је  прекршајна пријава. У њему је био много већи број лица, него што је то прописано. Тај угоститељски објекат је, наиме, затворен.

В. Т.

ПРИВАТНЕ ЗАБАВЕ НАДЛЕЖНОСТ ПОЛИЦИЈЕ И САНИТАРНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

На питање да ли су инспектори контролисали и приватне забаве, које су се и за време ванредне ситуације веома често организовале по селима и викенд насељима, на које су више пута указивали и чланови Радног тима за праћење корона вируса у Чачку, начелник ГУ за инспекцијски надзор Игор Кривокапић каже да то није била надлежност његове управе, јер су се оне организовале у приватним кућама, тако да је то била надлежност полиције и републичких санитарних инспектора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.