Društvo

Korona se širi Evropom, većina zemalja zatvorila kafiće, klubove, nastava onlajn

Države članice Evropske Unije vraćaju se restriktivnim merama kao načinu da se izbore sa novim talasom širenja virusa korona širom kontinenta. Najveći broj država odlučio je da zatvori kafiće, noćne klubove pa i restorane, zabrani sportske manifestacije, ograniči boravak u školama ili organizuje nastavu na daljinu, kako bi sprečili dalje širenje virusa, koje poslednjih dana ponovo dobija zamah.

U FRANCUSKOJ POLICIJSKI ČAS

Francuska se poslednjih dana suočava sa ogromnim rastom broja zaraženih. Poslednji podaci govore o 22.594 novozaražene osobe, što je skoro dvostruko više nego dan ranije, kada ih je bilo nepunih 12.993. Zbog toga je predsednik Francuske Emanuel Makron za subotu najavio policijski čas i karantin na teritoriji šest gradova. Policijski čas u šest gradova, među kojima je i Pariz sa okolinom, trajaće od 21 do 6 sati narednog dana i u tom periodu restorani, kafići, pozorišta i bioskopi neće raditi.

Dnevni ritam života se za sada neće previše menjati. Osim zabrane okupljanja više od šest osoba na jednom mestu, Francuska nije uvela ograničavanje kretanja ili zatvaranja škola.

Pored Francuske, i druge države beleže rekordne dnevne poraste broja novozaraženih virusom korona od početka pandemije. Uprkos zahtevima opozicije, Velika Britanija još ne uvodi karantin za svoje građane, ali preporučuje izbegavanje javnog prevoza i ograničava okupljanja na otvorenom na najviše šest ljudi.


Premijer Boris Džonson podseća da ta zemlja ima tri stepena opasnosti: „srednji“, „visoki“ i „veoma visoki“, a da se država trenutno nalazi na drugom, sa 19.724 novozaražena tokom jučerašnjeg dana, što je 2.500 više nego dan ranije.


U ČEŠKOJ NASTAVA ONLAJN

Češko ministarstvo zdravlja upozorilo je da je dostignut rekordan broj – 9.554 novozaraženih od skoro 11 miliona stanovnika. U toj zemlji ukupan broj zaraženih iznosi 139.290, a skoro polovina od tog broja registrovana je u oktobru. Zbog toga su dosadašnje mere pooštrene, pa su zatvoreni barovi i restorani, nastava se obnavlja na daljinu, a okupljanja nisu dozvoljena za više od šest ljudi.

I Nemačka prijavljuje rekordan broj od 6.638 novozaraženih, što je skoro 400 ljudi više nego 28. marta kada je registrovan prvi neslavni rekord. Angela Merkel upozorila je da, ukoliko trenutni trend bude nastavljen, Nemačka se suočava i sa mogućnošću da se dnevno zarazi blizu 20.000 ljudi.

Visok broj novozaraženih beleže i Španija, Italija, Holandija i Belgija, koje su u pojedinim oblastima i gradovima uvele nove mere i delimičan karantin.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.