Фото: Слађана Белић
Zdravstvo

Ковид и пандемија остављају дугорочне последице на ментално здравље

Ковид и пандемија остављају дугорочне последице на ментално здравље

ИЗВОР: РТС

Припремила Ивана Божовић
Нису болесни само они у болницама и са потврђеном инфекцијом. Ковид је у претходних 19 месеци оставио дугорочне последице на здравље многих. ЈУЧЕ, 10. октобра, на Дан менталног здравља доктори упозоравају да се све више људи суочава са депресијом и анксиозношћу.

Фото: Слађана Белић

Изолација, страх, неизвесност, опрез, борба – све нам је то наметнула пандемија. Уз то, мање се виђамо и дружимо са драгим особама, уопште мање излазимо из својих домова.


Последице по физичко здравље су лакше уочљиве, мерљиве па се о њима и више говори. Ментални проблеми, по правилу у сенци, сада су видљивији.

„Сада већ сви знамо да ковид 19 није само респираторна болест, већ и мултисистемска болест са посебним афинитетом за централни нервни систем. Коронавирус и медијатори запаљенског процеса који производи ковид 19 значајно утичу на функционисање нервног система, односно на клиничку презентацију многобројних синдрома – депресија, прве психотичне епизоде“, објашњава доцент др Ивана Сташевић Карличић, директорка Клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Зато и на Дан менталног здравља стиже порука – вакцинишите се.

„Ми смо време потрошили, мислим и превише на причу о вакцинама и дајући значај онима који немају везе са вакцинама. Ми више времена немамо за то, морамо да се концентришемо на оно што нам кажу лекари, да вакцина нема алтернативу ако желимо да изађемо из овога“, нагласио је министар здравља Златибор Лончар.

За 19 месеци помоћ телефонског сервиса за заштиту менталног здравља Клинике „Лаза Лазаревић“ и Министарства здравља потражило је 30.000 људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.