Društvo Privreda

КРУЖЕЊЕ РЕСУРСА И МАТЕРИЈАЛА У ПРИВРЕДИ

НАУЧНО ТЕХНОЛОШКИ ПАРК ЧАЧАК ОРГАНИЗОВАО ОБУКЕ ИЗ ОБЛАСТИ ЦИРКУЛАРНЕ ЕКОНОМИЈЕ

У оквиру пројектаПромоција малих и средњих предузећа и стартапа у области иновативних технологија и зелене економије”, чији је носилац Научно технолошки парк Чачак, а који је подржала немачка организација ГИЗ, у сали Стартап центра, реализоване су тродневне (од 31. јула до 2. августа) обуке из области циркуларне економије. Обука је била фокусирана на основне принципе циркуларне економије, релевантне студије случаја, као и примере успешних имплементација циркуларних модела у различитим индустријама, а намењeна МСП сектору, стартап тимовима и компанијама, али и свима који су били заинтересовани за ову тему.

Марина Паповић и Мирко Пешић

– После обука које су биле немењене стртапима, малим и средњим предузећима, како да примене савремене технологије, како да смање потрошњу ресурса, како да њихово пословање буде еколошки прихватљиво и како да својим пословањем буду конкурентни на тржишту, сада реализујемо радионице за почетнике и за искусне привреднике на тему циркуларне економије, односно, о њеном позитивном утицају и како да као одговорни грађани примењујемо такве системе у нашем свакодневном животу и пословању. Ми смо савременици 21. века, живимо у времену хиперпроизводње, суочени са великим еколошким изазовима и климатским променама. Протеклих сто година је била превелика експлоатација ресурса на нашој планети. Морамо да будемо свесни да концепт линеарне економије више не може да функционише, јер су ресурси који су били лако доступни утрошени. Дакле, више не можемо примењивати систем у којем се сировине сакупљају на почетку животног циклуса производа, а на крају се одбацују. Сада морамо размишљати о циркуларној економији, што подразумева чување вредности у облику енергије, материјала и рада. То значи да се производи поново употребљавају, производе и рециклирају, односно, да ресурси и материјали круже у привреди што дуже. То позитивно утиче и на економију, јер применом принципа циркуларне економије привреда постаје конкурентнија. Требало би што пре да применимо такав модел у пословању, како би наше компаније биле још успешније и обезбедиле квалитетнији живот нашег друштва. Морамо имати одговорнији приступ према планети, јер животну средину треба да оставимо и нашим потомцима. У суштини,  циркуларна економија је преузимање одговорности, како појединаца, тако и читавог друштва, односно, култура живота коју треба сви да прихватимо – рекао је Мирко Пешић, директор Научно технолошког парка Чачак.

Према речима директора, и поред тога што су привредници доста информисани о циркуларној економији, као делу екологије, важно је константно истицати њене предности, како би се што пре и што више имплементирала у привреди и дала своје позитивне ефекте нашем друштву.

Драгана Шутић, координатор на пројекту “Промоција малих и средњих предузећа и стартапа у области иновативних технологија и зелене економије”, напомиње да су радионице из области циркуларне економије намењене превасходно приватном сектору, како би се привредници што више информисали и како би овај тренд заживео у нашем граду и на територији Западне Србије.

Предавач Марина Паповић, експерт за циркуларну економију из Привредне коморе Србије, наглашава да је реч о важном сегменту који би требало да почне да се уводи, не само у Србији, него генерално у свету.  

– У Европи је процес циркуларне економије напредовао. Познато је да екстремном екстракцијом ресурса негативно утичимо на простор и окружење, остаћемо без елементарних ресурса за опстанак људске врсте и економске активности. Циркуларна економија је важна за представнике приватног сектора Србије, јер подиже њихову конкурентност. Такође, важна је и за све који планирају да своје производе пласирају на европско тржиште, јер ће морати да поштују циркуларне принципе, како би могли да испуне стандардизацију за “уплив” на европско тржиште – каже Марина Паповић.

Н. Р.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.