Društvo Kultura

КУД „ДУЛЕ МИЛОСАВЉЕВИЋ ЖЕЛЕ” ОДРЖАО КОНЦЕРТ У ДОМУ КУЛТУРЕ ЧАЧАК

СПОЗНАЈА СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ИДЕНТИТЕТА: ДА СЕ КОЛО ВИЈЕ!

Годишњи концерт Културно-уметничког друштва „Дуле Милосављевић” одржан је у оквиру симболичне године за Друштво, али и за Чачак. Концерт који ће град на Морави памтити одржан је у Великој сали Дома културе 16. марта као својеврсно претпразништво, уводни сегмент у отварање „Чачанске родне”, проглашење Чачка као престонице културе Србије! Организацију вечери подржали су Дом културе и Град Чачак. КУД „Дуле Милосављевић Желе” је део градског миљеа који негује вредности народне традиције. Основано је давне 1923. године као оркестарска секција, глумачка секција и тамбурашка секција „Железничара” Чачка, а један од најзаслужнијих за то што је „Желе” данас је Војин Јаковљевић, председник КУД-а.

Фото: Милица Матовић

Како се ова, 2023. година слави и као 90 година постојања самог Културно-уметничког друштва, при осврту на протеклих девет деценија постојања значајно је напоменути да је кроз исто прошло неколико хиљада чланова, те је у припреми монографија за обележавање девет деценија постојања, што је наведено у оквиру уводног дела концерта!

Фото: КУД „Дуле Милосављевић Желе”

Уметнички директор КУД-а Милован Вучићевић посведочио је о делићу који су фолклористи извели на сцени и које се у Друштву негују: „Кореографије које је КУД извео управо су оне које играју Срби на свим просторима где живе: на територији Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе.”

Фото: КУД „Дуле Милосављевић Желе”

Важност неговања разноликих игара је приказана кроз палету кола која су исплетена рукама више од 500 учесника на самом концерту! О детаљима који ће уследити у години слављења Чачка као престонице културе Србије, Војин Јаковљевић, председник КУД-а „Дуле Милосављевић” истиче: „Планирано је да у прослави јубилеја, куд Дуле Милосављевић организује низ догађаја, од којих је један концерт управо овај 16. марта. Већ 22. априла нас очекује заједнички концерт са КУД „ЂИДО” из Бечеја. План је да се у хали КК „Борац” организује велики генерацијски концерт поводом прославе 90 година постојања. На концерту ће учествовати све фолклорне секције друштва, као и неколико генерација „Желових” играча који су учествовали у раду друштва током свих ових година. Такође, планирано је и учешће свих чланова који су прославили град Чачак, Боре Ђорђевића, Точка, Браће Теофиловић као и многих других.”

Путовања у европске земље, бројне турнеје изнедриле су многобројна искуства, али и међународна пријатељства којима је КУД стицао и нове облике сарадње са другим народима. Наведено потврђује В. Јаковљевић: „Друштво је последњих 10 година доживело велику реорганизацију и сада има преко 26 група које свакодневно опстају и раде у оквиру истог. Сваке године учествујемо на преко 50 наступа у Србији и иностранству. Кроз друштво је током 90 година прошло више од 50000 чланова. Турнеје у последњих 10 година бих издвојио: 2013. у Турској,  2015. у  Француској, 2016. у Чешкој Републици, 2019. у Шпанији, 2015. и 2017. у Немачкој, 2021. у Македонији,  2022. у Пољској. Такође, путовали смо на Исланд, у Норвешку, Финску, Данску, Холандију, Русију, Блегију. Готово нема европске земље у којој нисмо били, а следеће године имамо планове за одлазак у Америку.”

Вредности које носи коло као српско обележје брижно се негују школовањем стручног кадра и формирањем стручних сарадника. У складу са претходним В. Јаковљевић сведочи: „Скромно можемо рећи да је КУД „Дуле Милосављевић” сада једно од најбољих у Србији и веома цењено у свету фолклора. Данас КУД располаже двема салама за игру и својом сценом капацитета 200 места. Улаже се у стручан млади кадар јер је Друштво одувек веровало у младе људе који су желели да се баве овим послом. Још 2017. године дали смо шансу уметничком директору Миловану Вучићевићу, који оправдава поверење. У поменутом правцу школујемо будуће кадрове као што су управо Милован Вучићевић, Александар Смрекић и још неколико стручних сарадника јер смо увидели да то Чачку и региону недостаје.”

Низао се ансамбл за ансамблом различитог узраста, а оркестар Друштва је уз аплауз публике испраћао кораке фолклориста! Од најмлађег, четворогодишњака до најстаријег члана КУД-а „Дуле Милосављевић” потврђено је исто: умећем којим се нижу кораци фолклористи су упутили позив суграђанима да се коло које играју шири новим члановима! Млади фолклористи су показали да је наш културни идентитет уједно и спознаја да се коло вије док је српског народа!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.