Društvo

SA GROBA IZ TRBUŠANA ISKOPANA ZEMLJA KOJA SE ŠALJE U RUSIJU

Povodom međunarodne memorijalne akcije „Put sećanja“, koju je Ministarstvo odbrane Rusije pokrenulo u čast 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, sa groba u Trbušanima gde je sahranjeno 35 crvenoarmejacа, iskopana je zemlja koja će u specijalnim vrećicama biti poslata u Rusiju.

Zemlja sa grobova sovjetskih vojnika biće poslata u Moskvu i pohranjena u hram koji se gradi u okviru ovog projekta.

Drugi sekretar ambasade Rusije u Srbiji Aleksej Cibulin, kaže da se zemlja uzima iz svih zemalja gde su poginuli ruski vojnici.

“To je dobra prilika da se pamte naši heroji. Mnogi ljudi su dali svoje živote kako bismo mogli da živimo u miru”, istakao je Cibulin.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Vladan Milić, kaže da je ovaj događaj izuzetno značaja, dodajući da bi mlađim naraštajima trebalo da pričamo kako je Srbije učestvovala u oslobodilačkim ratovima sa saveznicima.

“Čačak ima odlične veze sa Rusijom na planu kulture, privrede, poljoprivrede. Ovo je još jedan znak proširenja saradnje sa Rusijom i znak da Rusi cene Srbiju i Čačka. U Čačku se nalazi nekoliko spomenika koji su podignuti na mestima gde su sahranjeni ruski vojici”, naveo je Milić.

Na prostoru Srbije zemlja će biti uzeta sa 14 grobalja. 

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.