Uncategorized

KULTURNI RETROVIZOR (1. deo)

KULTURNI RETROVIZOR

Godišnji pregled kulturnih događaja u Čačku

Piše: Dušan Darijević
Na izmaku smo 2016 godine. Šta je ona donela novo kulturi u Čačku? Na prvi pogled, suštinski ne mnogo toga novog, ali ako se neke činjenice uzmu u obzir: ulaganje u kulturu, broj i kvalitet događaja, stanje u institucijama kulture, uticaj vaninstitucionalnih aktera, ulaganje u kulturnu infrastrukturu, stanje je drugačije i mnogo stabinije nego u mnogim drugim sredinama, što ne znači da se mnogo toga ne mora menjati i popravljati. Najveći problem leži u tome što sama kultura i umetnost nemaju veliki uticaj na najširu zajednicu. Najveća prepreka i problem je kako zainteresovati publiku ne samo za one zvučne projekte i događaje, već i za stalnu redovnu produkciju i kako pre svega zainteresovati mlade za kulturna dešavanja. Raduje činjenica, da su se Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ i Narodni muzej, svojim projektima okrenuli intezivnijem radu na edukaciji dece i mladih.

MUZIČKA SCENA

13006503_994333490647210_4224015252327872083_nindex13516465_10204974772849390_7050320269759358198_nimages
Muzika je oblast u kojoj je u Čačku svakako došlo da značajnijih promena, bar kad su u pitanju broj, kvalitet događaja i poređenje u odnosu na prethodni period. Grubom analizom, dolazimo do toga, da se u Čačku nije nikad održao veći broj koncerata i muzičkih događaja, kao u 2016. godini. Najveći broj dešavanja odnosi se na letnji period i brojne manifestacije: Dani urbane kulture, Letnji dani kulture, PRIČA, Festival KARUSEL i dve održane Gitarijade kao i izuzetno kvalitetna muzička ponuda Doma kulture. Poseban značaj svih ovih događaja je u tome da su u potpunosti afirmisali stilski i žanrovski veoma različitu lokalnu muzičku scenu od ethno-jazza ambijentalne muzike, alternativnog roca do hard cora i hip hopa. I gostujući izvođači su bili iz vrlo šarolikog muzičkog spektra. Festival Karusel je značajan i po ponudi većeg broja stranih izvođača ( šest iz ex-Jugoslavije). Publika je imala priliku da uživa u muzici koja nije adekvatno medijski zastupljena(alternativni rock, ethno, instrumentalna i ambijentalna muzika). Bilo je i značajnih imena, legendi srpske i jugoslovnske scene: Kepa, Čutura, Električni orgazam, Goblini. Mogli su se čuti i oni koji obećavaju i čije vreme tek dolazi: bilo da su iz Čačka ili drugih krajeva Srbije i regiona: Mina Matijašević Ethno Jazz Orchestra, Čaras, Larska RNDM, ŠKANK, ZA DŽ, Stevan Milijanović Band, Dejan Vizant. Sviralo se na više lokacija: PARK MLADOSTI – Morava, Gradski trg, Gimnazija, Caffe Montana.
Festival DUK i njegov organizator Alternativa za Čačak pokazali su da postaju vrlo bitan činilac za život mladih okrenutih uličnoj umetnosti: grafiti, murali, alternativni rock i svi ostali segmenti ulične -subkulturne i alternativne umetnosti. Okupljeni oko ideje stvaranja Skejt parka pored Morave uspeli su da pokrenu mlade na aktivizam i učešće u brojnim kulturnim i humanim akcijama. Imali su u tome podršku intitucija, organizacija i građana. Ovakvi oblici mladalačkog organizovanja pokazali su da Čačak istinski ima alternativu u ovim mladim ljudima koji su spremni da svojim aktivizmom menjaju stvari i rasteruju letargiju. Festival Karusel, uprkos teškoćama, godinama sprovodi svoju kulturnu misiju. Od trenutka kad je nastao 2009. godinama kao vaninstitucionalni projekat uradio je mnogo na buđenju usnule lokalne muzičke scene, edukaciji i stvaranju nove muzičke publike i drugačijeg kulturnog ambijenta. Značajnu ulogu u ovogodišnjoj muzičkoj ponudi imao je i Dom kulture sa odličnim Muzčkim programom, koji je obuhvatio različite muzičke žanrove: Gitarijada i afirmacija neafirmisanih rock sastava do world music sastava, koncerata klasične i popularne muzike. Treba istaći nekoliko izuzetnih koncerata: MOSTAR SEVDAH REUNION, IBRICA JUSIĆ, SONIKETE, BOBAN BJELIĆ, KRALJ ČAČKA, VIS LIMUNADA, TEOFILOVIĆI& MARKO MARIĆ, THE BEST BEAT. Muzički događaji koje je Dom kulture najavio za 2017. godinu: Nemanja Radulović, Amira Medunjanin, samo potvrđuju da Dom kulture na pravi način ostaje stub kulturnog života u Čačku.
Za dalji razvoj muzičke scene i muzičkog života je svakako važna i realizacija ideje neformalne grupe MBS i muzičara iz Čačka, da grad dobije prostoriju za vežbanje i omogući mladim muzičarima nesmetani dalji rad. Gradske vlasti su uz pomoć Doma kulture i KUD „Dule Milosavljević“ renovirali prostor namenjen probama lokalnih bandova, doduše bez kompletne infrastrukture (bez zvučne izolacije i potrebne opreme). U pripremi je prostor (bivši Barum na Želovom ) za koncertna dešavanja, koji treba da zaživi u 2017. godini.

LIKOVNA SCENA

14715470_642346299223980_3664573546791103278_o15385305_639813446143932_7020614530843816029_o15419666_640729749385635_3031448856757174724_o

Duži niz godina Čačak predstavlja centar likovne i vizuelne umetnosti u Srbiji i regionu. Čačak ima izuzetnu ustanovu, Umetničku galeriju „Nadežda Petrović“ koja je uradila mnogo na afirmaciji savremene umetnosti i prakse. Čačak ima i nekoliko značajnih manifestacika likovne i vizuelne umetnosti: memorijal Nadežde Petrović, Biblioteka otvorena knjiga Balkana, Prolećni anale, Simpozijum UMETNOST I PAPIR. Sve ove manifestacije su imale u 2016. godini svoje izložbe. 28 Memorijal Nadežde Petrović „Pred sudom“, odlikovao se izuzetnom produkcijom radova na svetskom nivou, nažalost slabo posećenom, publika nije prihvatila ni razumela veoma sofisticiran koncept kustosa ovogodišnje izložbe: Stevan Vuković, Simona Ognjanović.
Bijenale balkanske umetnosti u organizaciji Centra za vizuelna istaraživanja „Krug“, bio je posećeniji od Memorijala i imao bolju komunikaciju sa publikom, raznovrsne radove značajnih umetnika iz Srbije i sveta. XX PROLEĆNI ANALE, kvalitetom izložbe i dalje na nivou i pravi užitak za publiku i poznavaoce savremene likovne umetnosti i prakse u Srbiji. U okviru Letnjih dana kulture imali smo priliku da vidimo kvalitetnu izložbu radova sa prethodnog saziva Simpozijuma UMETNOST I PAPIR u organizaciji odličnog Centra za vizuelna istraživanja „Krug“. Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, posvetila je u 2016. godini izuzetnu pažnju na afirmaciji brojnih mladih umetnika iz Čačka, izložbom MLADI otvorenom u Noći muzeja i kasnijim pojedinačnim predstavljanjem mladih umetnika. Brojne radionice sa decom mlađih uzrasta i izdavačka delatnost okrenuta edukaciji najmlađih, još jedan su uspeh institucije kulture od posebnog značaja. Dobili smo i još jednu skulpturu na otvorenom, rad Živka Gere Grozdanića ispred Roda centra.
U bogatu likovnu ponudu svakako spada i izložba 50 autora članova SANU. Dobro zamišljena i realizovana izložba u saradnji Galerije SANU i Narodnog muzeja u Čačku, koji je imao i niz drugih aktivnosti tokom 2016. godine. Likovni salon Doma kulture u svom redovnom programu imao je pored XX PROLEĆNOG ANALA i druge izložbe, a u zapaženije svakako spadaju: PERA I PERA, Petra Radlovića i izložba radova sa Likovne kolonije u Ovčar Banji i izložba ISPOVESTI JUGOSLOVENSKE MODERNE – radovi na papiru iz Zbirke Galerije Doma Vojske Srbije. Nabrajanju nikad kraja u dobroj likovnoj godini, treba pomenuti i brojne izložbe i uspehe čačanskih umetničkih fotografa, kao i našu budućnost – decu, učenike Umetničke škole u Čačku, čije su izložbe uvek dobro pripremljene i posećene.

Nastaviće se.

Свиђа ми сеПокажи још реакција

Коментар

Коментари
Dušan Darijević

Прокоментариши…
Gordana Domanovic

Оставите одговор