Uncategorized

KULTURNI RETROVIZOR (2. deo)

KULTURNI RETROVIZOR (2. deo)
Godišnji pregled kulturnih dešavanja u Čačku

 

Piše: Dušan Darijević

DRAMSKI PROGRAM

imagesmrescenje_sarana_foto_igor_mandic_32-150x150jesenja1

Uz Muzički program, Dramski je doživeo sigurno najviše promena na bolje. Prvu polovinu godine je obeležila izvrsna baletska predstava „KRCKO ORAŠČIĆ“ u izvođenju Ruskog carskog baleta.
U izboru dramskih predstava vodilo se računa da budu zastupljeni i klasici, domaći dramski autori, komedija i drama. Većina prikazanih predstava je bila na visokom umetničkom nivou.
Izdvajamo: JESENJU SONATU, po tekstu Ingmara Bergmana, režija Jagoš Marković, HENRI VI, po tekstu Vilijema Šekspira, režija Nikita Milivojević i dva domaća klasika, MREŠĆENJE ŠARANA, po tekstu Aleksandra Popovića, režija Milan Nešković i MAJSTORI, MAJSTORI, Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića.
Glumačka radionica Doma kulture, predstavila se odličnom predstavom ALISA U ZEMLJI ČUDA u režiji mladog glumca iz Čačka Bratislava Jankovića. Mladi umetnik se predstavio publici i zanimljivim pozorišnim viđenjem romana OSTRVO, čuvenog Meše Selimovića, za koji je Janković uradio dramatizaciju, režiju i glumi u predstavi sa talentovanom mladom koleginicom Ivanom Terzić.
Za ljubitelje pučke zabave, pobrinuli su se: Kesić, Mićko i novo izdanje predstave DRŽAVNI POSAO.
Publika je prvi put imala priliku da sa velikog ekrana gleda i jednu baletsku predstavu: BAJADERA, Marijinski teatar iz Sankt Petersburga. Novogodišnji baletski koncert polaznika Baletske škole „Luj Davičo“ i  Baletskog studija Doma kulture na nivou.
Nadamo se još boljem izboru predstava u 2017. godini. Ova godina je bila dobra, želimo još bolju.

FILMSKI PROGRAM

141338_poster-igla-sajt_ffindexjulieta_posterigor-i-milan

Ove godine filmski život u gradu je obeležilo i jedno obećanje sa kraja prošle godine, a nažalost neispunjeno, da će Velika sala Doma kulture u ovoj godini dobiti novu, digitalnu opremu za prikazivanje filmova. Tender za nabavku opreme je poništen, a nekog posebnog obaveštenja o svemu nije bilo. Za utehu je novi zvučni sistem u maloj sali.
Na veliku žalost mnogih filmofila, srušen je i stari bioskop SUTJESKA. Novi savremeni bioskop sa 90 mesta očekujemo u 2017. godini u okviri novog poslovno-stambenog centra.

Deseta jubilarna ANIMANIMA, donela je puno radosti ljubiteljima amimacije svih generacije. Za jubilej u okviru sadržajnog programa dobili smo i dva dobra koncerta :VIS LIMUNADA i KRALJ ČAČKA.
U Maloj sali publika je mogla da uživa uz odličan izbor filmova sa Palićkog festivala, ali i dobre franncuske filmove i dokumentarce sa Beldoksa.
U velikoj sali redovan filmski program za decu i izbor sa KIDS FEST-a. za odrasle solidan broj umetničkih, uglavnom evropskih filmova i par dobrih domaćih i filmova iz regiona: USTAV REPUBLIKE HRVATSKE IGLA ISPOD PRAGA, STADO, HULIJETA, OSTAVLJENI.

Filmski program Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Galeriji Risim pružio je puno uživanja i zadovoljstva: izbor filmova sa SLOBODNE ZONE, dokumentarni film DUBINA 2. Poseban specijalitet je bio tromesečni program koji je predstavio kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove. Publika je imala priliku da po izboru istaknutih fimskih kritičara i teoretičara filma učestvuje u razgovoru sa zanimljivim i istaknutim filmskim autorima.
Jedini nedostatak ovog programa je ne adekvatan prostor za prikazivanje filmova i nadamo se da će se filmski program ponovo vratiti u prostor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, mnogo pogodnijim za prikazivanje filmova i da će to pozitivno uticati na bolju posećenost programa koji je dobio podršku Ministarstva kulture i informisanja.
Kraj godine bio je rezervisan za filmove sa 11. Interakcije.

KNJIŽEVNOST I IZDAVAŠTVO

15167446_1398260226873371_7548455876675538726_o

branko-kukic-foto-sanja-drasskichmatijevic

Književnu 2016. godinu u Čačku je obeležio niz zanimljivih događaja. Već afirmisani pisci poput Vladana Matijevića i Jovanke Živanović u ovoj godini objavili su nove knjige. Pesnik Živorad Nedeljković je dobitnik još jedne nagrade: ŽIČKA HRISOVULJA. Nadaleko čuveni čačanski časopis GRADAC dočekao je i svoji 200. broj posvećen Miroslavu Krleži. Sam kraj godine urednik Gradca, Branko Kukić je obeležio svojim izjavama za brojne medije. Izuzetan i afirmativni projekat Danijele Mikić i Školske uprave Čačak, ZAVIČAJNI PISCI U OKU PROFESORA 3 je predstavio brojne zavičajne pisce na poseban originalan način. Predivne pesničke večeri su imalii Olivera Nedeljković, Živorad Nedeljković i Vladan Matijević. Održano je i još jedno DISOVO PROLEĆE, a Gradska biblioteka je imala i zapaženu izdavačku produkciju u ovoj godini. I ostale institucije kulture u gradu: Umetnička galerija „Nadežda Petrović, Narodni muzej i Istorijski arhiv su imali zapažene izdavačke poduhvate. Gradska biblioteka je imala i dobru saradnju sa brojnim ustanovama, organizacijama i udruženjima, a mnogo toga je urađeno i na edukaciji najmlađih. Uz redovnu delatnost treba istaći dobru organizaciju Letnjih dana kulture i brojna druga dešavanja koja su organizovali poput RUSKE VEČERI. Projekat ZAVIČAJNI PISCI U OKU PROFESORA , nastaviće se i u 2017. godini. Očekuje nas i novi roman Sava Stijepovića, koji se sa nestrpljenjem iščekuje.

KULTURNO-OBRAZOVNI PROGRAM

Kulturno- obrazovni program Doma kulture privukao je u 2016. veliku pažnju publike, a gotovo sve večeri su bile odlično posećene.

Nadamo se da će u 2017. godini otpočeti gradnja Gradske biblioteke, odnosno adaptacija zgrade nekadašnjeg Doma JNA za ovu svrhu i da će se odlučiti konačno koliko puta ćemo slaviti Novu godinu o čijem trošku, sa kakvim programom ili novac preusmeriti na druge potrebe.

Sve u svemu možemo biti zadovoljni kulturnom ponudom u ovoj teškoj godini, a pažljivim planiranjem budžeta za ovu svrhu i određivanjem prioriteta možemo imati mnogo bolju i uspešniju narednu godinu, bar kad je kulturni život u pitanju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.