Aktuelno Grad

Lončar i Kuburović otvorili angio salu u čačanskoj Bolnici i posetili rekonstruisano Porodilište

„Ovo je istorijski dan za čačansku Bolnicu i za zdravstvo Moravičkog kraja“, rekao je danas direktor Bolnice dr Rade Milošević, prilikom svečanog otvaranja angio sale i završetka rekonstrukcije Porodilišta, kojima su prisustvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka pravde Nela Kuburović, čija su ministarstva i dala saredstva za novu salu i novo „ruho“ čačanskog Porodilišta.

Ukupna investicija rekonstrukcije Porodilišta i otvaranja angio sale je oko 107 miliona dinara, a sve je završeno za mesec i po dana. Angio sala je finansirana od Ministarstva zdravlja sa oko 72 miliona, dok je Porodilište rekonstruisano zahvaljujući 27 miliona donacije od Ministarstva pravde i oko 10 miliona dinara koje su obezbedili lokalni privrednici i Grad Čačak.

Negde oko 17 miliona ljudi godišnje umire od kardiovaskularnih bolesti, a angio sala bi to trebalo da prevenira, jer omogućava najsloženije, kako dijagnostičke, tako i terapijske mere u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

„Ovo mora da radi bukvalno 24 časa, jer je to nešto što direktno spašava ljudski život“, naglasio je ministar Lončar.

Na godišnjem nivou iz Moravičkog okruga se u druge ustanove zbog akutnih koronarnih bolesti upućuje oko 450 pacijenata, naglasio je dr Milošević.

– Do sada su pacijenti upućivani u KC „Kragujevac“ u Beograd, i u bolnice u Užicu i Valjevu. Ja se nadam da ćemo mi dobar deo pacijenata iz Kraljeva i Novoga Pazara i iz drugih gradova sada moći da primamo i u Čačku – rekao je dr Milošević. On je naglasio da će u angio sali raditi dva edukovana lekara koja su provela deset meseci na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, kao i tri edukovana medicinska tehničara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je istakao da je već uspostavljena saradnja sa KC „Kragujevac“, čiji će specijalisti već od prvog dana biti uključeni da pomognu u angio sali i dežuraju.

Ministar Lončar je istakao da Porodilište mora biti funkcionalno do 10. januara. Sve je rekonstruisano, a čeka se samo još opremanje.

  • Toplo je i čisto, odlično su urađeni toaleti… Dostojanstvo i pacijenata i radnika je maksimnalno ispoštovano – rekao je Lončar.

Porodilište ima oko 880 metara kvadratnih, osam soba, jedan apartman, 30 kreveta, dve porođajne i dve operacione sale a, ovom investicijom je napravljen i lift, što će značajno olakšati transport pacijentkinja. Dnevno se obavi oko tri, četiri porođaja, što na godišnjem nivou iznosi 1.200, 1.250 porođaja.

– Možete biti ponosni s obzirom da danas imate potpuno rekonstruisano Porodilište i novu angio salu. Najveći deo sredstava za rekonstrukciju Porodilišta dato iz sredstava oportunitet, na osnovu javnog konkursa, koje je raspisalo Ministarstvo pravde početkom marta i najviše sredstava, oko 27 miliona dinara, je namenjeno baš za Porodilište u Čačku – rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministar Lončar je naglasio da će Ministarstvo zdravlja kontrolisati rad Porodilišta i angio sale, da ne bude, kako je rekao, da su sredstva data uzalud.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je ministarstvima i poželeo da naši sugrađani koriste što više Porodilište, a što manje angio salu.

 

Оставите одговор