Dragačevo Region

ЛУЧАНСКИ ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ ШЕСТОМЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ ОПШТИНСКОГ БУЏЕТА

Одборници Скупштине општине (СО) Лучани су усвојили извештај о извршењу општинског буџета Општине Лучани у првих шест месеци 2022. године. У извештају је наведено да се за шест месеци у буџет слило 420.000.000 динара и то 274.000.000 од пореза, 31.000.000 од републичких трансфера и 18.000.000  динара од општинских такси и накнада. Расходи за првих шест месеци износе 350.000.000 и за прву половину године буџет бележи суфицит од 70.000.000 динара. Највећи извор за пуњење буџета су порези на зараде и имовину, републички трансфери се састоје од 26.000.000 републичких средстава за вртић, 17.000.000 за котларницу у Гучи, затим 2.000.000  динара за предшколски програм. Највећи расходи су направљени за одржавање путева, преко 55.000.000, за социјална давања  усмерена за подстицај рађању, за субвенционисање пољопривреде и асвалтирање по моделу учешћа 3:1.

Зграда Општинске управе

Лучански одборници су на јучерашњој седници локалног парламента већином гласова усвојили и предлог предузећа „Милан Благојевић – Наменска“ да  досадашња Радничка улица понесе назив по мр Радошу Миловановићу. У предлогу који је достављен одборницима на разматрање и усвајање се наводи да је преминули генерални директор мр Радош Миловановић дао велики допринос напредку и развоју општине, јавних установа, месних заједница, култури и спортским манифестацијама и да је цео свој живот посветио предузећу и општини.

Одборници су, такође, дали иницијативу да се, у циљу убрзаног и интензивног лечења суграђанина Александра Станића из Гуче,  сви добровољни даваоци крви јаве и дају преко потребну крв. Како је речено на седници, сви заинтересовани даваоци крви могу да се јаве у предузеће „Максима“ Лучани.

Скупштина општине је усвојила и измене програма пословања ЈКП „Дубоко“, као и извештаје о шестомесечном пословању овог, али и регионалног предузећа за водоснабдевање „Рзав“ Ариље.  Донели су и одлуку о повећању цене поновног прикључивања на водоводну и канализациону мрежу корисника и то за цеви до три четвртине 1.200, а за веће од од три четвртине 1.800 евра.

До измена у програму пословања  „Дубоког“ дошло је, како је наведено у образложењу, због повећања цене енергената, што је директно утицало на увећане трошкове пословања предузећа, као и да су програмом обухваћена увећања зарада и других  прихода из радног односа запослених у овом јавном предузећу. Предложеним изменама програма пословања ЈКП „Дубоко“ Ужице за 2022. годину, уместо добити у пословању, планирало је губитак у износу од 15,2 милиона динара. Планирани приходи по изворима за 2022. годину су од депоновања смећа,  у вредности од 264.000.000, од продаје селектованог отпада око 30.000.000, од накнада за управљање амбалажним отпадом  6.000.000, од оснивача 21.000.000 и од осталих пословних прихода око 42.000.000  динара. У шестомесечном извештају о раду ЈКП „Дубоко“ се наводи да је  до сада извршен пријем 46.000 тона комуналног отпада,  од чега је 1,5 тона допремљено из Општине Лучани.

Како је речено у уводном излагању о пословању ЈП „Рзав“ Ариље у првих шест месеци у овој години, неопходно је приступити повећању цене воде због овогодишње изразите суше и реалног недостатка потребне количине воде за дистрибуцију свим потрошачима које ово предузеће обезбеђује, као и због повећања цене горива, али и других трошкова производње и дистрибуције воде.

Лучански одборници су усвојили и извештај о раду Црвеног крста у 2021. години, као и одлуку о доношењу Плана детаљне регулације у зони „Ц“ погона фабричког круга „Милан Благојевић – Наменска“ Лучани за измештање инфраструктуре у поступку изградње инфраструктуралног коридора Београд – Јужни Јадран, деоница Београд – Пожега са стратешком проценом утицаја плана на животну средину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.