Grad Zdravstvo

МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА – НАЈСАВРЕМЕНИЈА ДИЈАГНОСТИКА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ У ЧАЧКУ

Пацијенти из Чачка и околних градова убудуће неће морати месецима да чекају у другим здравствним установама због дијагностичких прегледа на магнетној резонанци. Овај најсавременији дијагностички апарат крајем прошле године добила је и чачанска Општа болница, а од пре месец дана ангажован је радиолог др Иван Гајовић, Краљевчанин са великим искуством у овој области. Он ће у наредном периоду бити вођа тима у овом новооснованом делу болнице, у оквиру Службе радиологије, како би обуку за рад на магнетној резонаци прошло још лекара и техничара. Данас је, у присуству градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, озваничен почетак рада магнетне резонанце у Општој болници. 

Фото: Кабинет градоначелника Чачка

„Није свемогућ, али је веома битан“, речи су др Гајовића, који је истакао да је магнетна резонаца веома важна у савременој дијагностици.

– Велико ми је задовољство да сам део тима радиолошке дијагностике Опште болнице. Покриваће све домове здравља и болнице на територији Моравичког округа. Кренули смо са добрим програмом, радимо пуном паром и пацијенти су већ обавештени о начину заказивања прегледа. Надамо се да ћемо ускоро са новим имплементирањем система у оквиру државног пројекта бити доступни и пацијентима из других округа, у складу са слободним терминима – рекао је др Иван Гајовић.

Да би радили на овом савременом апарату, неопходно је да један број запослених у Служби радиологије прође одговарајућу обуку, пре свега техничари, а затим и лекари за тумачење налаза.

– У сарадњи са консултантима из већих кућа и нашим професорима, надам се да ћемо, у што краћем времену, обучити остале лекаре, како би магнетна резонанца била искоришћена на најбољи начин. За сада не постоји листа чекања, а циљ нам је да и то сведемо на минимум, сходно потребама пацијената – рекао је данас др Иван Гајовић и похвалио особље у Служби радиологије Опште болнице у Чачку, а посебно је задовољан сарадњом са начелницом др Биљаном Вучетић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је рекао да је ово значајан дан за чачанско здравство. Он је подсетио да је пре два и по месеца у Општу болницу стигао овај дијагностички апарат америчког произвођача „Џенерал електрика“, да је Влада Србије раније као аванс уплатила 51 милион динара. Град Чачак је данас пребацио другу траншу од 124 милиона динара, што је, такође, добијено од Владе Србије.

– Са пет милиона динара које финасирамо из буџета града, то је око 180 милиона динара, односно, укупно милион и по евра за ову веома важну дијагностичку процедуру. Наша магнетна резонанца снеге 1.5 Тесла, једна је од најбољих у Србији. Доктор Гајовић, специјалиста радиолог из Краљева, напустио је приватну службу, радио је у „Меркуру“ годинама, и дошао је у нашу болницу. Са сјајном екипом техничара већ ради између шест и седам процедура дневно, а за једну је неопходно око 40 минута – рекао је градоначелник Тодоровић, који је пре овог догађаја имао састанак са управом Болнице због договора за додатна улагања у дијагностичку службу, за шта ће бити издвојено око пет милиона динара.

Уз захвалност Влади РС, ресорном министарству, Републичком фонду за здравствено осигурање и Граду Чачку, који су заједничким снагама реализовали набавку савремене дијагностичке опреме, др Дејан Дабић, директор Опште болнице у Чачку, рекао је да је ова здравствена установа међу онима које су најбрже опремиле простор за магнетну резонанцу и почеле са радом на овом савременом дијагностичком апарату.

– Са добијањем магнетне резонанце заокужили смо целу дијагностичку процедуру у нашој болници – рекао је директор Дабић.

На питање колико ће пацијетни чекати на преглед, др Иван Гајовић је рекао да то зависи од многих чинилаца – од дијагнозе, стања пацијента:

– За сада нема листе чекања, а како магнетна резонанца не представља хитну дијагностику, надамо се да ће она увек бити на минимуму.

У сваком случају, ово је велико олакшање за становнике Моравичког округа, који су до сада морали да заказују ове прегледе у здравственим установама у другим градовима, пре свега Краљеву, Крагујевцу и Београду, у којима су и месецима били на листама чекања.

В. Т.

ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ НОВЕ БОЛНИЦЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ?!

У завршној фази је и пројекат изградње и реконструкције Опште болнице Чачак, на коме се ради више од седам година, навео је градоначелник Милун Тодоровић.

– Прво смо годинама радили да озаконимо око 33.000 квадртних метара на око 10,5 хетара површине.  За то је издвојен огроман новац из градског буџета, око 150 милиона динара… Када буде завршена и грађевинска дозвола, кренућемо у изградњу прве и друге фазе нове болнице, убеђен сам да ће то бити већ до краја ове године – најавио је Тодорић и подсетио да ће тај објекат бити хируршка болница, која ће имати око 24.000 квадратних метара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.