МАЛИНА (Фото: Гордана Чоланић)
Zdravstvo

Малина – чувар здравља и лепоте

ИЗВОР: РТС

Малина – чувар здравља и лепоте


Осим што су укусне, малине су и изузетно здраве. Бројним испитивањима утврђено је да се сви делови биљке могу употребљавати за терапију болести. Препоручују се за регулисање притиска, снижавање шећера у крви, стимулисање рада црева, против цревних и желудачних инфекција, код лечења екцема и спречавања умножавања малигних ћелија.

МАЛИНА (Фото: Гордана Чоланић)

Једна од ствари по којима је Србија засигурно препознатљива у свету је и гајење малина (Рубус идаеус).

Малина је веома цењена широм наше планете, као драгоцена воћка у прехрамбеној индустрији. Међутим, све више налази своје место и у медицини, као и у козметологији.

У себи садржи шећере (глукозу, фруктозу, сахарозу), органске киселине (елагинску, јабучну, лимунску, салицилну), етарско уље, бојене и танинске материје, витамине Ц и Е.

Због свега наведеног, малина се у многим земљама користи за лечење дијареје и екцема, а екстракт из плода делује против вируса.

Екстракт такође активира и панкреас да лучи инсулин, због чега је добар за снижавање шећера у крви.

У последње време све више се истражује и деловање малина на малигне ћелије, јер је установљено да елагинска киселина, које има у завидној количини у семенкама овог воћа спречава умножавање ћелија рака.

Истовремено спречава оштећење ДНК и не делује на нормалне ћелије задужене за имунолошку одбрану организма.

Да би се постигла превентивна заштита од малигних обољења, свакодневно у организам треба уносити по 130 грама овог воћа, саветују стручњаци. Наравно, у терапијском смислу не може да замени лек, али може да делује превентивно.

Традиционална медицина одавно препоручује да се малине једу, јер успешно скидају повишену температуру, подстичу знојење, чисте жуч, поспешују избацивање песка из бубрега, јачају имунитет и срце, нормализују крвну слику.

Плод овог воћа посебно је делотворан код масне коже, а са додатком одговарајућег биљног уља и за суву, осетљиву, зрелу и оштећену кожу.

Богатство витамином Ц и елагинском киселином обезбеђује хемијски и механички пилинг, а служи и као средство за „чишћење флека“ на кожи.

Чај од листа малине такође се користи за испирање усне дупље која је под упалом, као и за упаљено ждрело.

Овај чај је делотворан и за заустављање дијареје, а добри познаваоци тврде да је савршена замена за индијски, грузијски и руски чај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.