рачуни за струју, фото: Ј. С.
Ivanjica Region

МАЛО ЗАХТЕВА ЗА УМАЊЕЊЕ РАЧУНА ЗА СТРУЈУ

Иако се очекивало да ће на основу уредбе о проширеним критеријумима за умањење рачуна за струју број захтева бити дуплиран у односу на досадашњи, у Ивањици то још није тако.

Према подацима Општинске управе, до сада је право на умањење рачуна за електричну енергију користило око 600 лица. Са новоподнетим захтевима сада их је око 850.

Очекивали смо да ће се са проширивањем права на добијање статуса угроженог купца дуплирати број лица који ће поднети захтев за умањење рачуна. Али, за сада их је за 40% више. Код нас су то само рачуни за струју јер немамо даљинско грејање нити гасовод. За сада доминирају сеоска старачка домаћинства, незапослени и корисници дечијег додатка. Захтеви се могу преузети у канцеларији број 14 Општинске управе. Све се завршава предајом попуњеног захтева и потребне документације на основу чега се издаје решење. Оно се за пољопривреднике издаје до краја године а за кориснике дечијег додатка до краја трајања тог права – каже надлежна службеница Општинске управе Слађана Николић.

Испуњеност услова за стицање статуса енергетски угроженог купца надлежни у општинској управи утврђују увидом у податке из службене евиденције и дужни су да у року од 30 дана одговоре на захтев. Њихова обавеза је и да податке о грађанима који су стекли овај статус достављају енергетском снабдевачу сваког месеца.

Подсећамо да је право на добијање статуса угроженог купца проширено на примаоце увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, а омогућено је и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца.

Услови за стицање тог статуса су укупан месечни приход домаћинства, број чланова домаћинства, имовно стање, остварено право на новчану социјалну помоћ или дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица и здравствено стање члана домаћинства.

Претходни дуг не искључује могућност стицања статуса енергетски угроженог купца.

Статус енергетски угроженог купца могу да добију једночлана домаћинства чија укупна месечна примања не прелазе 21.074 динара. За породице са два члана горња граница прихода је 33.402, а трочлана не смеју да премаше 45.729 динара. Граница прихода за четворочлано домаћинство је 58.057 динара. За петочлану породицу приходи треба да буду до 70.384 динара да би остварили то право. За шесточлано домаћинство тај лимит је 82.711 динара, а за породице са више од шест чланова, за сваког додатног појединца додаје се 12.327 динара.

Према критеријуму „имовно стање“, укупна површина стамбене јединице за једночлана домаћинства не сме да буде већа од 40 квадрата, а за двочлана од 58 квадратних метара. Максимална површина за породице са три члана је до 66, а са четири члана до 74 квадрата. Лимит за петочлана домаћинства је до 87 квадрата, а за шесточлана и већа до 96 квадратних метара.

Енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије, за једночлано домаћинство- 120 кWх месечно, за двочлано и трочлано домаћинство- 160 кWх месечно, за четворочлано и петочлано домаћинство- 200 кWх месечно, за шесточлано и веће домаћинство- 250 кWх месечно.

Подносилац наводи и адресу и површину стамбене јединице и правни основ коришћења. Сеоско домаћинство може да стекне статус угроженог купца без обзира на површину стана, односно куће.

У случају да подносилац нема уговор о снабдевању, односно уколико рачун не гласи на његово име, треба да приложи уговор, јавну исправу или неки други документ којим се доказује по ком правном основу домаћинство борави у стамбеној јединици, као што су уговор о закупу стана, одлука суда или сличан документ.

Новац за подршку енергетски угроженим купцима обезбедила је држава из буџета.

ТЕКСТ И ФОТО: Ј. С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.