Grad Obrazovanje Reportaža

МАРТА ЈЕЗДИМИРОВИЋ ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ ОШ „ВУК КАРАЏИЋˮ

МАРТА ЈЕЗДИМИРОВИЋ ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ ОШ „ВУК КАРАЏИЋˮ

Веома је важно бити писмен и чувати наш језик и традицију

Марта Јездимировић пре неколико недеља завршила је своје основно образовање у ОШ „Вук Караџић”, где је поред носиоца Вукове дипломе проглашена и за ђака генерације са шест Доситејевих диплома из математике, физике, хемије, историје, српског језика и књижевности и физичког васпитања. Себе описује као упорну, амбициозну, дружељубиву и борбену, а ми смо је питали шта је обележило њено осмогодишње школовање.

Из ове школе сам поред дивних успомена и пријатељстава понела и одлично предзнање за даље школовање захваљујући посвећености и труду наставника. Оно што бих посебно издвојила од лепих тренутака је екскурзија у осмом разреду јер до тада нисмо имали прилику да путујемо као одељење заједно са разредном. Била су то три незаборавно проведена дана, наша доживотна успомена. Најсвежија у сећању ми је матура, прелепо проведно вече, распевана и весела генерација. Морам да поменем и нешто болно, а то је моје двомесечно одсуство из школе у седмом разреду због прелома ноге. Тај период је за мене био јако тежак, учила сам у кревету, спремала такмичења, борила се и изборила. Мислим да сам успела у томе да будем ђак генерације зато што сам се добро организовала. Осећала сам се срећно и поносно јер сам ту титулу понела из школе са дугом традицијом за коју ће свако са поносом рећи да ју је похађао. Била сам вредна, доста сам учила, али сам имала и неко своје слободно време које сам проводила заједно са друштвом или на тренингу. Тренирам атлетику већ осам година и сматрам да ми је спорт помогао у учењу. После сваког тренинга концентрација ми је била већа и боље сам памтила – прича Марта.

Иако је показала одлично знање из већине предмета, увек постоји неки који се највише издваја, као и неко од наставника ко ће јој остати у најлепшем сећању и који су јој поред чланова породице највећа подршка.

– Мој омиљени предмет је српски језик и књижевност. Највеће успехе на такмичењима сам постизала управо из тог предмета. Сматрам да је јако важно бити писмен и да морамо чувати наш језик и традицију. Моја омиљена наставница је наставница српског језика Тамара Јовановић. Она је највише допринела да српски језик и књижевност ставим испред свих осталих предмета. Њено залагање и мој труд довели су до најбољих резултата. Мотивисала ме је и пренела љубав према матерњем језику. Умећем правог и мудрог наставника стигле смо заједно до Републичког такмичења у Тршићу на коме сам освојила друго место. Највећа подршка су ми мама и сестра, као и наставници који су увек били спремни да на најбољи начин пренесу своје знање. Поменула бих и тетку која предаје биологију у ОШ „Свети Сава”, она ми је давала смернице и савете и пратила комплетан мој рад на такмичењима. Награде из различитих предмета сам освајала на свим нивоима такмичења од општиских до републичких. Такмичила сам се из математике, физике, хемије, историје, српског језика, књижевности и атлетике. Посебно бих издвојила овогодишњу награду Регионалног центра за таленте. Дуго сам писала истраживачки рад на тему „Архаизми и историзми у српском језику”. На Републичком такмичењу у Земуну овај рад као и моје знање из српског језика допринели су освајању сребрне медаље и дипломе за друго место. Била сам полазник Регионалног центра за таленте две године и учествовала сам на многим радионицама које је организовала Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”.

Осим учења и постизања запажених резултата, Марта је девојчица која воли спорт, дружење и провођење времена са својом генерацијом.

– Моја велика љубав је атлетика. Доста времена проводим на атлетској стази и то је разлог због чега сам издржљива и упорна. Волим да слушам музику и да излазим са другарима. Допада ми се то што смо без обзира на ситуације кроз које смо пролазили увек били подршка и ослонац једни другима. Волела бих да се још више дружимо и проводимо време заједно, а не на друштвеним мрежама и телефонима. Волим природу и планинарење. Члан сам ПД „Каблар”. Волим свој град. У њему има много споменика историје и културе. Највише времена проводим на теренима Спортског центра „Младост”, посебно на атлетској стази. Волим да заједно са својим друштвом шетам поред Мораве и у парку. Обожавам и да путујем јер нам сва путовања дарују незаборавне успомене и дивна искуства. Срећна сам када око себе видим људе здраве, насмејане и веселе.

Иако млади, матуранти су веома амбициозни и имају јасне циљеве за будућност, а Марта већ зна како би волела да изгледа њен професионални пут, а има поруку и за све припаднике своје генерације:

-Волела бих да и даље нижем успехе на разним научним пољима и да будем срећна и успешна у животу. Уписала сам Гимназију, природно-математички смер, јер много волим и природне науке. Што се тиче факултета, у плану ми је Филолошки факултет, мада је још рано причати о томе јер ће Гимназија, вероватно, променити моју жељу. Видим себе и на Медицинском факултету. Надам се да нас чека лепа и светла будућност. Својој генерацији бих поручила да наше осмогодишње школовање урамимо у незаборав и да за будућу професију одаберу оно што воле јер је то једна од најважнијих животних одлука.

Марија Миљуш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.