Društvo

MEDICINSKA EDUKACIJA U BIBLIOTECI – O ŠTETNOSTI DUVANSKOG DIMA

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” se uključila u obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima i tim povodom u Čačku, Mrčajevcima i Preljini organizovala tri edukativna programa o štetnosti pušenja i posledicama upotrebe duvana.


Najpre je u četvrtak, 23. januara u Maloj sali Biblioteke održano predavanje i promocija knjige „Program za individualno odvikavanje od pušenja” dr sci med Ike Pešić. Autorka je prvi doktor medicinskih nauka u Srbiji iz oblasti odvikavanja od pušenja i dugi niz godina je član Nacionalne komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja. Radila je u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije na mestu šefa Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja. Njena knjiga, objavljena 2018. godine u izdanju Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, je odličan vodič za svakog pušača koji želi da upozna metode odvikavanja od pušenja i ostavi duvan. Tu se nalaze praktični saveti kako se pripremiti, krenuti sa programom, kako reagovati u određenim fazama tokom procesa odvikavanja, kako istrajati sve do uspeha…


U promociji knjige i predavanju učestvovala je i prim dr Nada Lazović, specijalista pneumoftiziologije sa bolničkim stažom dužim od 40 godina. Ona je rekla da je donošenje Zakona o zabrani pušenja 2010. godine uticalo da se broj pušača smanji čime je duvanska industrija izgubila deo potrošača. Nažalost, i dalje mnogo ljudi strada od posledica korišćenja duvanskog dima.


Dr sci med Ika Pešić i prim dr nada Lazović su u petak 24. januara održale predavanje „Kako ostaviti duvan” sa pokaznom vežbom (radionicom) i za meštane Mrčajevaca i Preljine. U Mrčajevcima je domaćin bila Osnovna škola „Tatomir Anđelić”.


Predavanju je prisustvovalo oko sto učenika sedmog i osmog razreda sa svojim nastavnicima, kao i odraslih korisnika ogranka Biblioteke.

Učenici su imali priliku da čuju zastrašujuće i skoro neverovatne podatke koji se lako urežu u pamćenje: jedna cigareta sadrži više od 7.000 otrovnih i smrtonosnih materija ili najmlađi lečeni zavisnik u ordinaciji dr Pešić je imao samo šest godina itd. Dr Nada Lazović je prenela iskustvo iz dugogodišnjeg rada sa pacijentima i navela cifre koje ukazuju na četiri puta veći broj novootkrivenih obolelih od kancera pluća u Moravičkom okrugu u 2018. godini (više od 90 procenata su pušači) u odnosu na period pre 40 godina kada ih je bilo jedva četrdesetak.


Na iste teme govorilo se i u Klubu penzionera u Preljini, a predavanje je pratilo oko trideset odraslih i nekoliko mlađih korisnika. Oni su imali priliku da čuju kakve su posledice kratkog pušačkog „staža”, a kakve dugogodišnjeg uživanja u cigaretama, kao i savete kako se boriti protiv zavisnosti od duvana.


Svi zainteresovani koji žele da saznaju više o ovoj temi mogu pozajmiti knjigu „Program za individualno odvikavanje od pušenja” iz Odeljenja za odrasle i svih ogranaka na terenu.

Izvor: Gradska biblioteka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.