нова вест
Selo

МЕРЕ РАДИ СУЗБИЈАЊА И ИСКОРЕЊИВАЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА НА ЗАРАЖЕНОМ ПОДРУЧЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЧАЧКА

МЕРЕ РАДИ СУЗБИЈАЊА И ИСКОРЕЊИВАЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА НА ЗАРАЖЕНОМ ПОДРУЧЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЧАЧКА

Подручје полупречника најмање три километра око жаришта заразе у насељеном месту Мрчајевци проглашава се ЗАРАЖЕНИМ подручјем од заразне болести афричке куге свиња код домаћих свиња и обухвата Мрчајевце, Доњу Горевницу, Бечањ и Остру, наводи се у Решењу в.д. директора Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде доц. др Милоша Петровића.

Према донетом Решењу, подручје полупречника најмање десет километара проглашава се УГРОЖЕНИМ од заразне болести афричке куге свиња и обухвата Вујетинце, Бресницу, Доњу Трепчу, Балугу  Љубићску, Станчиће, Мојсиње, Балугу Трнавску, Вапу, Заблаће, Кукиће, Липницу, Мршинце, Слатину, Горичане и Катргу на подручју града Чачка. Ловишта „Мрчајевци“ и „Западна Морава Србија Шуме“  установљена на територији Чачка, проглашавају се подручјем високог ризика од заразне болести афричка куга свиња.

Ради сузбијања и искорењивања афричке куге свиња на зараженом подручја у што краћем року ће се извршити попис свих газдинстава на којима се држе и узгајају свиње, као и обележавање и регистрација свих необележених свиња, уз клинички преглед у року од седам дана, под надзором ветеринарског инспектора. Такође, биће вршена еутаназија свих свиња на зараженом газдинству, без одлагања, под надзором ветеринарског инспектора.

Извор: Кабинет градоначелника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.