Društvo

МИНИ ДРОН ЗА ИНТЕРЕСАНТНИЈИ ЧАС

ОБУКА ЗА ПРОФЕСОРЕ ИНФОРМАТИКЕ, У ОРГАНИЗАЦИЈИ РОТАРИ КЛУБА ЧАЧАК

Заједно са Научно технолошким парком и Центром за учење, едукацију и развој креативности “Мина”, Ротари клуб Чачак је, прошле седмице, организовао обуку професора информатике за коришћење мини дрона на школским часовима. После донације 23 дрона школама на територији Моравичког округа, увидело се да професорима информатике недостају одређена знања (јер се појављују нови програми), што је био повод за организовање обуке, рекао је за наш лист Ненад Тутуновић, председник Ротари клуба Чачак. Предавач је био Александар Винић, професор информатике у ОШ “Бранислав Петровић,” која је пре две године добила дрон.   

– Професор Винић интензивно користи дрон у настави и овладао је вештинама програмирања, па је изашао у сусрет Ротари клубу Чачак да одржи двочасовно предавање наставницима информатике. Када се каже дрон, одмах се помисли на опасност. Али, дрон, димензија играчке, 87 грама тежак, има чип и камеру и предвиђен је за програмске језике “Скреч” и “Пајтон”, које користе ученици у петом и шестом разреду. Већ имамо повратне информације, на пример, из милановачке школе, где су деца одушевљена коришћењем дрона – навео је Ненад Тутуновић.

Ненад Тутуновић

Према његовим речима, Научно технолошки парк Чачак је изразио жељу да, заједно са Ротари клубом, у априлу организује такмичење школа у коришћењу дрона, у две дисциплине, у мануелном управљању дроном и програмирању дрона на основу задатих параметара. 

– Уколико епидемиолошки сулови буду повољни, Ротари клуб Чачак ће заједно са НТП и школама које буду заинтересоване организовати ово такмичење и најбоље наградити, вероватно, излетом у Петницу. Пре две године смо школама донирали 60 рачунара, сада и 23 дрона, а планирамо да и даље помажемо. Углавном, све школе које су мејлом одговориле да су заинтересоване, добиле су дрон. Али, и оне које из неких разлога (погрешан мејл или нешто друго) нису добиле, а уколико се накнадно јаве, наравно, добиће мини дрон – обећао је Тутуновић.

Александар Винић

Александар Винић, наставник технике и информатике у ОШ “Бранислав Петровић”, у Слатини, подсетио је да је ова школа добила дрон од Ротари клуба Чачак, пре две године.  

– У претходном периоду смо користили дрон у настави програмирања, код ученика петог и шестог разреда. Окупили смо се да разменимо искуства и да колегама које су тек добиле дрон помогнемо да га на најбољи могући начин употребе у настави. Досадашња искуства су врло позитивна, ученицима је изузетно занимљиво то што могу да виде реализацију програма који су направили. Само програмирање подразумева писање одређеног кода, односно, наредби које се извршавају одговарајућим редом. Када имате дрон у настави, час буде јако занимљив, јер ученици виде реализацију онога што су програмирали. Најважније је да су деца задовољна, а наставницима доста помаже у мотивацији, пре свега, да одрже интересантан час – нагласио је Александар Винић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.