Grad

MINISTAR TRIVAN U POSETI ČAČKU

Srbija mora da izgradi 350 sistema za preradu otpadnih voda, a već je spreman jedan broj projekata, izjavio je juče ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, dodajući da je Čačak jedna od lokalnih samouprava koja je spremna da izgradi takvo postrojenje.

On je tokom obilaska Transfer stanice i Centra za reciklažu, istakao da Čačak spada u grupu lokanih samouprava kojima vredi pomoći zbog toga što, kako kaže, znaju šta hoće i rezultati se vide na svakom koraku.

Govoreći o otpadnim vodama, Trivan je rekao da dok imamo zagađene reke, nećemo imati zdravu životnu sredinu.

“Otpadne vode utiču na sve, na zemljište, hranu, podzemne vode koje pijemo, na sve bukvalno i taj proces mora da se završi u Srbiji, ali pre nego što se završi moramo da ga započnemo”, objasnio je Trivan.

Prema njegovim rečima, do sada je pripremljeno 26 projekata na papiru, odnosno spremni su za investiranje, kao i 12 projekata za čvrst komunalni otpad.

“Ostaje nam da rešavamo pitanje opasnog otpada, vazduh je postao tema broj jedan naročito tokom zime i to će se nastaviti s jeseni. Prilika je ponoviti da kvalitet vazdiha u Srbiji zavisi od elektroprivrednih i elektroenergetskih kapaciteta, oni moraju još aktivnije da se time bave iako je uloženo stotine miliona evra”, istakao je Trivan.

Navodi da je važno rešiti i pitanje individualnih ložišta kojih je u Srbiji oko 1.000.000, dodajući da je sada praksa da se grejemo na najlošiji ugalj i druge energente koji dosta zagađuju.

“Tu je i saobraćaj, treba li spominjati kako danas Čačak izgleda po pitanju saobraćaja i brojem vozila, a kako je izgledao pre 10-15 godina i ne samo Čačak, već i drugi gradovi. Moraćemo da regulišemo i pitanje šta se uvozi i kako se ulazi. Krenuli smo sa subvencijama za električna vozila, a naredne godine počećemo i sa subvencionisanjem uređaja za gas za automobile”, rekao je on.

Trivan je izjavio i da će Srbijagas omogućiti priključenje na gas na 36 mesečnih rata.

Kada je reč o pošumljavanju, on je naveo da je u Srbiji taj posao urađen na površini od oko 30 odsto, ali je istakao važnost urbanog pošumljavanja i ozelenjavanja.

“Čačak to odavno radi, kad uđete u grad i vidite tu lepotu, lipe na bedemu… Pozivam vas da nastavite da podržavate sve nevladine organizacije kako bi ti mladi ljudi dali doprinos”, naveo je Trivan.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je da se privodi kraju prva faza rekultivacije nesanitarne deponije Prelići i da uskoro počinje druga faza koja će biti zahtevnija.

“Ministarstvo je izdvojilo 35.000.000 dinara, a grad Čačak nešto manje od 9.000.000. Kada je reč o drugoj fazi do kraja nedelje treba da donesemo odluku o izvođaču radova. Za te radove ministarstvo je izdvojilo 67.000.000, a Grad 26.000.000 dinara. Čačak će u narendih nekoliko godina biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će imati zatvorenu nesanitarnu deponiju”, naglasio je Todorović.

On je podsetio da je deponija više od 50 godina zadavala velike probleme stanovnicima naselja Atenica i Kulinovci.

Govoreći o fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, Todorović ističe da se radi u velikom poduhvatu, navodeći da je za izradu projektne dokumentacije švedska agencija SIDA izdvojila 350.000 evra.

“Španska EPTISA radi studiju, a kada budemo imali zvršen planski akt možemo aplicirati za sredstva kako bi se izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda što je veliki pomak za ekologiju ne samo u Čačku”, zaključio je Todorović.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.