Obrazovanje

Министарство објавило како ће изгледати настава по општинама прве недеље

Министарство објавило како ће изгледати настава по општинама прве недеље

ИЗВОР: РТС

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић упутио је допис школским управама, основним и средњим школама и јединицама локалне самоуправе о плану образовно-васпитног рада за следећу недељу, а на основу одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, формираног од стране Кризног штаба.

За прву недељу школске године 2021/2022. годину Тим је донео одлуку да се у свим основним и средњим школама у Србији примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама, осим у средњим школама у 15 јединица.

Министарство објавило списак по којим моделима ће радити школе прве недеље

То су: Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Параћин, Свилајнац, Рековац, Ћуприја, Прешево, Нови Пазар и Бојник, саопштило је Министарство.

Настава у средњим школама у овим локалним самоуправама одвијаће се по другом моделу – комбинованом, по коме се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

Тутин је једина локална самоуправа у Србији где ће се примењивати трећи модел, односно онлајн настава у свим средњим школама.

Све школе које имају седиште на територији АП Војводине започињу наставни рад у новој школској години с првим моделом организације образовно-васпитног рада, који подразумева непосредну наставу у школи за све ученике.

У оквиру првог модела, настава се организује регуларно, часови трају 45 минута и одељења се не деле на групе. Ученици треба да носе заштитну маску док разговарају или одговарају, а наставници који су вакцинисани неће носити маске осим када су на удаљености од ђака мањој од 1,5 метара. Препорука је да свако одељење има своју учионицу, без промена учионица.

Уколико дође до промене модела, школе ће о томе обавестити родитеље до петка до 12 часова.

Ученици који болују од ковида 19 или код којих се постави сумња на ковид 19 у периоду који одреди ординирајући лекар, као и ученици који су блиски контакти позитивних особа који се налазе у карантину у кућним условима, до истека периода карантина у складу са стручно-методолошким упуством не почињу са наставом 1. септембра 2021. године.

Одлука о начину организације наставе у основним и средњим школама донета је у складу са одлукама и закључцима Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19 и стручним упутствима за организацију образовно-васпитног рада у основној и средњој школи за школску 2021/2022. годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.